Mercatortelescoop

De Mercatortelescoop is een 1.2 m semi-robotische telescoop, gevestigd op een hoogte van 2300 m in de Roque de los Muchachos sterrenwacht op La Palma (Canarische Eilanden).  De telescoop wordt uitgebaat door het Instituut voor Sterrenkunde (IvS) van de KU Leuven.  Onderzoek concentreert zich op een gedetailleerde monitoring van veranderlijke fenomenen bij sterren en andere astronomische objecten.

De naam van de telescoop komt van de beroemde Vlaamse cartograaf Gerardus Mercator (1512-1594) aan de  universiteit van Leuven verbonden was, als wetenschapper en als instrumentenbouwer, voordat hij naar Duisburg (Duitsland) verhuisde.

De Mercatortelescoop is thans uitgerust met twee instrumenten, beide ontwikkeld aan het IvS.  HERMES is een hoog-efficiënte, hoge-resolutie Echelle spectrometer, die uitgebaat wordt samen met het IAA (Institut d’Astronomie et d’Astrophysique, ULB), de Koninklijke Sterrenwacht van België en kleinere partners van de Landessternwarte Tautenburg (Duitsland) en het Observatoire de Genève (Zwitserland), die mee aan het instrument hebben gebouwd. MAIA is een CCD-camera met drie spectrale banden waarin simultaan kan worden waargenomen; dank zij de ‘frame transfer’ CCDs die door het Europese Ruimteagentschap ESA aan het IvS werden uitgeleend, is dit instrument geoptimaliseerd voor het volgen van snel veranderende objecten.

Onderzoek

Door zijn permanente beschikbaarheid en uitstekende performantie is de Mercatortelescoop bijzonder geschikt voor wetenschappelijk onderzoek over diverse variabele fenomenen die waargenomen worden in sterren. De belangrijkste astrofysische gebieden die worden bestudeerd zijn: asteroseismologie, waarin de interne structuur van pulserende sterren wordt onderzocht door het bestuderen van het variabiliteitspatroon dat ze vertonen (op een gelijkaardige manier zoals geofysici gebruik maken van informatie van aardbevingen om de interne structuur van de aarde te bestuderen) om zo ons inzicht in de structuur en evolutie van sterren te vergroten; de studie van dubbelsterren en van de late stadia van stellaire evolutie, met een bijzondere focus op de invloed van binariteit op de evolutie.  De via de Mercatortelescoop gegroeide expertise omtrent de bouw van geavanceerde sterrenkundige instrumenten zal ingezet worden voor de ontwikkeling van het METIS-instrument voor de European Extremely Large Telescope (E-ELT) van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO.

De Mercatortelescoop is gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid, en het FWO verleent, ook dankzij financiering van de Vlaamse overheid, de logistieke ondersteuning via zijn Big Science programma.  Bijkomende ondersteuning voor onderzoeksprojecten en verplaatsingen kan aangevraagd worden via de reguliere kanalen van het FWO.

Contact

Voor meer informatie en voor het boeken van onderzoeksverblijven aan de Mercatortelescoop in La Palma contacteer Prof. Hans Van Winckel, Instituut voor Sterrenkunde, K.U.Leuven: hans@ster.kuleuven.be.

Links

http://www.mercator.iac.es/

http://www.ster.kuleuven.be/research/

http://www.astro.ulb.ac.be/

http://hermes.ster.kuleuven.ac.be/