Grijze Cellen: Alzheimer

08/08/2016 14:02

De ziekte van Alzheimer is hard op weg om volksziekte nummer één te worden. We geven het woord aan drie topwetenschappers uit de Lage Landen die baanbrekend onderzoek doen naar de oorzaken, de preventie en de genezing van deze meest voorkomende vorm van dementie. Wiesje van der Flier (VUmc Alzheimercentrum) legt uit wat Alzheimer voor ziekte is en zoomt in op de relevantie van een snellere en betere diagnostiek. Christine Van Broeckhoven (UA en VIB) vertelt over de stand van zaken op het gebied van genetisch onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe behandelmethodes. Tot slot geeft Rik Vandenberghe (Geheugenkliniek UZ Leuven en KU Leuven) uitleg over de implementatie van onderzoeksresultaten in de klinische praktijk. Welke therapieën en medicijnen zijn er op dit moment beschikbaar? Na de lezingen volgt een gesprek onder leiding van Koen Fillet.

Wiesje van der Flier (1975) is hoofd wetenschappelijk onderzoek van het Alzheimercentrum aan het VUmc in Amsterdam en werd in 2014 benoemd tot hoogleraar ‘determinanten van cognitieve achteruitgang en dementie'. Zij ontving voor haar onderzoeksgroep een grote subsidie om de allereerste verschijnselen van de ziekte van Alzheimer in kaart te brengen, nog vóórdat klinische verschijnselen zich daadwerkelijk voordoen. Wanneer dit lukt kan er vervolgens onderzoek gedaan worden naar middelen om deze ziekte tot staan te brengen of het ziekteverloop te vertragen. Samen met Philip Scheltens (neuroloog en directeur van het Alzheimercentrum) schreef zij het boek Het Alzheimermysterie, dat in 2015 verscheen bij de Arbeiderspers.

Christine Van Broeckhoven (1953) is gewoon hoogleraar in moleculaire biologie en genetica aan de Universiteit Antwerpen en directeur van het departement voor Moleculaire Genetica van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). Met haar onderzoek naar de genetische basis van onder meer de ziekte van Alzheimer, manisch-depressieve psychose en andere zenuwziektes bij volwassenen behoort ze tot de wereldtop in haar discipline. Voor haar baanbrekende onderzoek naar neurodegeneratieve dementie werd zij meermaals nationaal en internationaal bekroond. In 2012 kreeg Christine Van Broeckhoven in New York de prestigieuze ´Award for Medical Research´ van de Metlife Foundation, een onderscheiding die wordt toegekend aan wetenschappers die belangrijk onderzoek hebben verricht in het begrijpen van alzheimer.

Organisatie: deBuren, Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO), wetenschappelijk tijdschrift Eos, KU Leuven, VIB en STUK

 

MA 10.10.16 | 19:30 > 21:00

STUK, Naamsestraat 96, 3000 Leuven

Gratis, reserveren:

Reserveer