FWO roept buitenlandse wetenschappers naar Vlaanderen

27/10/2011

PEGASUSPROJECT GEEFT 90 POSTDOCTORALE VORSERS KANSEN VOOR ONDERZOEK EN CARRIÈRE-UITBOUW

Brussel, 26 oktober 2011Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen zorgt ervoor dat vanaf 2012 negentig extra buitenlandse wetenschappers gedurende één tot drie jaar onderzoek komen uitvoeren in Vlaanderen. Het FWO selecteert de kandidaten op basis van hun wetenschappelijke excellentie, waarna ze met hun onderzoeksproject aan de slag gaan in onze universiteiten en onderzoekscentra. Dit levert niet alleen een verrijking op voor de onderzoekers in kwestie; ook onze Vlaamse universiteiten en onderzoekscentra varen wel bij deze kennisuitwisseling en nieuwe onderzoeksinformatie.

Mobiliteit is voor de huidige generatie van wetenschappers onontbeerlijk. Het Pegasus-programma van het FWO speelt hier op in. Vanaf 2012 zullen 90 bijkomende buitenlandse wetenschappers één jaar of drie jaar onderzoek komen verrichten aan onze universiteiten. De doelgroep die hiervoor in aanmerking komt, zijn wetenschappers die net hun doctoraat op zak hebben en dus aan de start staan van hun wetenschappelijke onderzoekscarrière. Het FWO, dat morgen de officiële oproep lanceert, zal uit de diverse kandidaten de uitblinkers selecteren met het grootste potentieel om in Vlaanderen gedegen onderzoek te verrichten.

De buitenlandse kandidaten ontvangen gedurende die periode niet alleen een tewerkstellings­contract, maar zij genieten ook van goede arbeidsvoorwaarden en het goede onderzoeksklimaat waarvoor onze regio geroemd wordt.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door steun van het Marie Curie-Programma van de Europese Unie voor onderzoeksmobiliteit en via de basistoelage van het FWO, gefinancierd door de Vlaamse Gemeenschap.

Elisabeth Monard, secretaris-generaal van het FWO licht toe: “Wij zijn niet aan ons proefstuk toe om buitenlandse wetenschappers naar Vlaanderen te halen. Het succesvolle Odysseus programma (waarmee het kruim van ervaren toponderzoekers naar onze regio komt) zal ook afstralen op dit Pegasus programma, dat onderzoekers aan hun begin van hun carrière selecteert om hier te werken. Wij zijn fier dat we met dit programma kunnen bijdragen aan de uitbouw van de Europese onderzoeksruimte (ERA).”

Ook Vlaams minister van innovatie Ingrid Lieten, die het woord zal nemen op het startevenement en die zelf ook heel wat initiatieven in de pijplijn heeft rond internationale mobiliteit van onderzoekers, juicht het programma toe, en ziet het als perfect complementair met het meer dan succesvolle Odysseus-programma.

OVER HET FWO

Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) stimuleert het ontwikkelen van nieuwe grensverleggende kennis in alle wetenschappelijke disciplines. Het FWO financiert excellente onderzoekers en onderzoeksprojecten. Het FWO krijgt financiële steun hoofdzakelijk van de Vlaamse Gemeenschap, maar ook deels van de Federale Overheid en vele bedrijven en stichtingen.