Europese kopstukken wetenschapsbeleid verzameld in Brussel

21/02/2013

Europese kopstukken wetenschapsbeleid verzameld in Brussel

Vlaanderen voortrekker in ontwikkeling European Research Area

Brussel, 20 februari 2013. Vandaag verzamelt de koepelorganisatie van wetenschapsraden, Science Europe, op uitnodiging van minister van Wetenschapsbeleid Ingrid Lieten en het FWO, verschillende actoren uit het Europese wetenschapslandschap voor een tweedaags overleg in Brussel. Deze “decision makers”, van ministers tot leden van wetenschappelijke onderzoeksinstituten en financierende instellingen, steken de koppen bij elkaar om werk te maken van de verdere uitbouw van de European Research Area (ERA), waardoor wetenschappers hun innovatieve rol in de Europese kennismaatschappij nog beter kunnen waarmaken.

Internationale mobiliteit is voor onderzoekers een must. Zeker in het grenzenvrije Europa moet elke mogelijke samenwerking tussen wetenschappers gestimuleerd worden. Maar ook open toegang tot wetenschapsresultaten is een troef om wetenschap in Europa verder te laten uitblinken. ‘Europese samenwerking’ en ‘Open Access’ zijn dan ook niet toevallig twee van de beleidsthema’s die tijdens deze high-level workshop op 20 en 21 februari in Brussel zullen worden uitgespit.

Delegaties uit meer dan 20 Europese landen, zakken voor deze high-level bijeenkomst naar Brussel af. Meerdere delegaties uit landen zoals Polen, Estland of Ierland worden geleid door de minister van Wetenschapsbeleid, net zoals minister Ingrid Lieten dit voor onze regio doet. De discussie wordt niet alleen gevoerd door de lidstaten onderling, er wordt ook in dialoog getreden met leidinggevende ambtenaren van het Europese Directoraat Onderzoek.

Minister Ingrid Lieten is trots dat Vlaanderen gastheer mag zijn voor deze workshop: “Science Europe is een jong initiatief. Vlaanderen is een regio die innovatie daadwerkelijk ondersteunt en daarom willen wij de Europese wetenschappelijke ruimte mee vorm geven. Door deze Europese topmensen in Vlaanderen te verzamelen kunnen wij ons wetenschapsbeleid nog beter afstemmen op de Europese context.”

Ook Elisabeth Monard, secretaris-generaal van het FWO, ziet dit overleg als een uitgelezen opportuniteit voor gerichte netwerking en samenwerking: “FWO was van bij aanvang betrokken bij de oprichting van Science Europe, een instelling die de verschillende nationale fondsen en instellingen die fundamenteel wetenschappelijk onderzoek steunen en uitvoeren, verenigt. Samen staan we sterker, niet alleen om kennis en aanpak uit te wisselen, maar ook om Europa blijvend te wijzen op het belang van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek voor de verdere economische ontplooiing van de EU. Afstemming op Europese schaal zorgt er ook voor dat onze Vlaamse FWO-onderzoekers sterker staan om hun excellentie internationaal waar te maken.”

De workshop vindt plaats in hotel Le Méridien (Brussel) op 20 februari en 21 februari.

Over het FWO

Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) stimuleert het ontwikkelen van nieuwe grensverleggende kennis in alle wetenschappelijke disciplines. Het FWO financiert excellente onderzoekers en onderzoeksprojecten. Het FWO krijgt financiële steun hoofdzakelijk van de Vlaamse Gemeenschap, maar ook deels van de Federale Overheid en vele bedrijven en stichtingen.