Jaarboek FWO zet gelijkekansenbeleid in de verf

24/04/2013

Persinformatie

Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen

Jaarboek FWO zet gelijkekansenbeleid in de verf

FWO streeft naar gendergelijkheid, met bijzondere aandacht voor postdoctorale onderzoekers

Brussel, 22 april 2013 – Het jaarboek 2012 van het FWO is vers van de persen gerold en gaat dieper in op de genderverhouding in het academische veld. Bij het FWO zijn bij de predoctorale mandaten de vrouwelijke onderzoekers lichtjes in de meerderheid, maar bij postdoctorale onderzoekers zijn er duidelijk minder vrouwen. Nochtans zijn de slaagkansen voor zowel vrouwelijke als mannelijke aanvragers gelijk. De reden waarom vrouwen minder vaak een postdoctoraal mandaat aanvragen, is wellicht de moeilijke combinatie tussen een onderzoekscarrière en een gezin.

Nog meer dan vroeger, wil het FWO via een actief gelijkekansenbeleid deze onevenwichtige verhouding aanpakken en alle kwalitatief hoogstaande onderzoekers met welke achtergrond dan ook optimale kansen bieden. Dit gebeurt onder meer door gezinsvriendelijke bepalingen en door voldoende flexibiliteit te bieden met oog op medische en sociale omstandigheden. Het FWO zet stappen in de goede richting door het invoeren van HR-gerelateerde maatregelen alsook het bewaren van de diversiteit bij de samenstelling van de FWO-Expertpanels.

Elisabeth Monard, secretaris-generaal van het FWO, licht toe: “Het FWO heeft de laatste jaren een doorgedreven diversiteitbeleid gevoerd. Desondanks zien we dat nog te weinig vrouwen een postdoctoraal mandaat aanvragen. Het is een spijtige zaak dat zo vele, hoogopgeleide en talentvolle, onderzoeksters in deze cruciale fase verdwijnen uit het onderzoek. Naast de bewustwording, moet de onderzoekscarrière voor vrouwen aantrekkelijker worden.

Verder blikt het jaarboek van het FWO terug op de evolutie van de mandaten en projecten in Vlaanderen. In 2012 kende het FWO voor 218 miljoen euro fondsen toe aan 858 aspiranten, 867 postdoctorale onderzoekers in Vlaanderen, 1205 onderzoeksprojecten, 1200 reiskredieten, ….

Jaarboek pdf