Dag van de Wetenschap – zondag 24 november 2019

21/10/2019 13:30

Op zondag 24 november 2019 kon je in Vlaanderen en Brussel opnieuw deelnemen aan verschillende activiteiten in het kader van de Dag van de Wetenschap.

In De Krook in Gent vond die dag het WOOOW-festival plaats. Je kon ons op dit festival maar liefst drie keer terugvinden. Zowel het FWO als VSC en de Vlaamse Wetenschapsagenda namen deel aan het wooow-festival. Lees hieronder wat er die dag op het programma stond in De Krook:

Lezing: Grijze Cellen - De voetafdruk van ons voedsel

Wat is de impact van ons voedsel(systeem) op milieu en klimaat en hoe beperken we die? Wat is er nodig om meer mensen te voeden zonder dat er extra natuur verdwijnt? Welke plaats heeft vlees nog in het voedingspatroon van de toekomst? We praten erover met Wannes Keulemans (Emeritus hoogleraar Biosystemen van de KU Leuven en co-auteur van het boek Wat met ons voedsel) en Stefaan De Smet (professor aan de Vakgroep Dierlijke Productie van de Universiteit Gent). Marieke van Schoonhoven, coördinator Eos Tracé, modereert.

Het FWO organiseert samen met Eos Wetenschap deze lezing in het kader van de debatreeks ‘Grijze Cellen’.

Lezing: Wat hebben het weerbericht, medicijnen tegen kanker en je nieuwe auto met elkaar gemeen?

Het valt je waarschijnlijk niet meteen op, maar voor al deze dingen is enorm veel rekenwerk nodig, en dus superkrachtige computers. We nemen een kijkje achter de schermen van de weersvoorspelling, bij farmaceutische bedrijven en bij autobouwers om te zien waarom dat zo is. Er zijn nog zeer veel andere voorbeelden waarin supercomputers je dagelijks leven beïnvloeden, waaronder toepassingen van artificiële intelligentie, en ook hiervan bekijken we er enkele. Tot slot nemen we even een kijkje in een van onze Vlaamse supercomputer centra om te zien hoe dit allemaal werkt. Deze lezing wordt gegeven door Tim Jaenen en Geert Jan Bex.

VSC wordt door het FWO, in samenwerking met de vijf Vlaamse universitaire associaties, beheerd.

Interactieve installatie: Vraag voor de Wetenschap

In 2018 vroeg de campagne ‘Vraag voor de Wetenschap’ aan zo veel mogelijk Vlaamse burgers om hun vragen voor de wetenschap in te dienen. De meer dan tienduizend vragen werden samengebracht in de Vlaamse Wetenschapsagenda, die de Vlaamse wetenschappers de komende jaren zal inspireren om in te spelen op de vragen die leven bij de bevolking.

In deze interactieve opstelling kan je doorheen de tienduizend vragen surfen en jouw favoriete vragen ‘liken’.

De Vlaamse Wetenschapsagenda is een initiatief van het FWO, in samenwerking met de KVAB, de Jonge Academie en het Departement Economie, Wetenschap & Innovatie.

Deze component wordt niet ingeladen

Dit komt mogelijks door uw cookiekeuzes. » Meer info