ERCcOMICS: TREE CLIMBERS

19/09/2017 15:00

16 door ERC gefinancierde projecten werden in een comic gegoten om deze boeiende onderzoeken op een creatieve manier in de kijker te stellen.

Één van de projecten is TREECLIMBERS van Hans Verbeek (UGent) en deze comic is ook in het Nederlands beschikbaar: Boomklimmers

Meer informatie over het project

Tropische regenwouden spelen een essentiële rol in de mondiale koolstofcyclus, iets wat algemeen gekend is. Wat velen echter niet weten is dat lianen een heel belangrijk onderdeel van die wouden vormen. Bovendien zijn ze de laatste twee decennia in hoeveelheid en biomassa toegenomen, zonder dat iemand weet waarom. Daarom heeft de Europese onderzoeksraad (ERC) een beurs uitgereikt aan Prof. Hans Verbeeck zodat hij de oorzaak kan achterhalen. Zo is het mogelijk dat de sterke toename van lianen een belangrijk mechanisme is waarmee tropische regenwouden zich aan de klimaatsverandering aanpassen. Lianen hebben in tropische regenwouden namelijk een grote impact op het koolstofevenwicht op lange termijn, maar voorlopig bestaat er nog geen enkel model over ecosystemen dat rekening houdt met lianen!

De held in onze webcomic zal niet Tarzan zijn. In tegenstelling tot de film had hij in de echte wereld zelfs nooit aan lianen kunnen slingeren: lianen hangen niet vast aan de toppen van de bomen, maar ze zijn verbonden met de bodem. Het zijn planten met wortels in de grond. Onze hoofdrolspeler zal het regenwoud zelf zijn, met zijn planten, zijn insecten, zijn dieren en zijn breekbare evenwicht.