IBM Innovation Award 2015 bekroont onderzoekers van Hasselt en Louvain-la-Neuve

19/10/2015 09:06

Brussel, 13 oktober 2015 – IBM Belgium, het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) en het Fonds de la Recherche Scientifique (FNRS) hebben de jaarlijkse IBM Innovation Awards dit jaar uitgereikt aan Dr. Jo Vermeulen (UHasselt) en Dr. Thomas Peters (UCL). Deze wetenschappelijke prijzen worden elk jaar toegekend aan de twee beste doctoraten die een originele bijdrage betekenen in de (fundamentele of toegepaste) computerwetenschappen. Beide onderzoekers ontvangen 5.000 EUR. Het informatica-gedeelte van hun werk moet blij geven van uitmuntend wetenschappelijke onderzoek alsook innovatief zijn.

De “IBM Innovation Award” is de langstlopende en meest prestigieuze wetenschappelijke prijs voor computerwetenschappen of –toepassingen in België. Met deze academische erkenning benadrukt IBM het belang van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek en versterkt IBM ook de steun voor onderzoek in België. Deze prijzen worden jaarlijks toegekend voor doctoraatsonderzoek in één van de volgende onderzoeksthema’s: Cloud Computing, Social Media, Analytics & Big Data, Moblie Computing , Cyber Security of Cognitive Computing.

De laureaat van FWO voor dit jaar is dr. Jo Vermeulen van de Universiteit Hasselt, voor zijn thesis getiteld “Designing for Intelligibility and Control in Ubiquitous Computing Environments”. In zijn doctoraatsonderzoek heeft hij zich geconcentreerd op de ontwerpruimte waarin ontwikkelaars werken wanneer ze ondersteuning willen inbouwen voor begrip en controle in ubiquitous computeromgevingen. Hij introduceert bovendien algemene ontwerpprincipes en technieken hiervoor die op brede schaal gebruikt kunnen worden in tal van toepassingen voor ubiquitous computing, m.n. feedforward, slowmotion feedback, en Waarom?-vragen. Dit onderzoek sluit ook aan bij de ontwikkeling van het Internet of Things.

Bijschrift foto:Dr. Jo Vermeulen (UHasselt) – Benoît Lambillotte (IBM) – Dr. Thomas Peters (UCL)
©FNRS/Aude Vanlathem