Voormalig FWO-postdoc Johan Auwerx krijgt "Zwitserse Nobelprijs"

28/09/2016 10:19

 

(foto: Belga)

 

Voormalig FWO-postdoc Johan Auwerx is laureaat van de Prix Marcel Benoist 2016, alias de "Zwitserse Nobelrijs". De 59-jarige Auwerx was FWO-postdoc aan de KU Leuven van 1988 tot en met 1990 en is sinds 2008 prof. aan de Ecole polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) en krijgt de onderscheiding voor zijn werk over mitochondrion en de rol ervan in het metabolisme.

Auwerx deed baanbrekende ontdekkingen over o.a. de interactie tussen cellen en voedingsstoffen. Hij bracht ook de manier aan het licht waarop deze laatste voor reacties zorgen zoals de reductie van vetcellen en de inperking van stofwisselingsziekten.

Zijn ontdekkingen hebben een beslissende invloed op onze levenskwaliteit gehad. Hij heeft de deur opengezet voor de ontwikkeling van onuitgegeven preventieve en therapeutische strategieën voor de strijd tegen obesitas, alsmede ziektes van het cardiovasculair en stofwisselingssysteem. Dankzij het werk van de Belg is de medische behandeling naar het profiel van de patiënt aan te passen.

Auwerx krijgt de prijs niet alleen voor zijn pionierswerk maar ook voor het belang dat zijn ontdekkingen inzake het functioneren van het metabolisme bij de mens hebben voor talrijke onderzoekers werelwijd.

De Prix Marcel Benoist bekroont sinds 1920 jaarlijks een wetenschapper in Zwitserland die de nuttigste uitvinding of studie heeft gedaan, in het bijzonder voor het leven van de mens. Er hangt een bedrag van bijna 46.000 euro aan vast. De prijs wordt op 31 oktober uitgereikt in Lausanne.