Het thema “publicatiedruk” blijft de wetenschappelijke wereld beheersen. Ook in de pers duiken er steeds vaker berichten op van veelal jonge onderzoekers die de druk op onderzoekers in het algemeen en de publicatiedruk in het bijzonder aanklagen.

 

Het FWO wil deze problematiek zeker niet uit de weg gaan, en wenst in dialoog te treden met haar onderzoekers hieromtrent.

 

In het jaarboek 2013 worden dan ook de verschillende partijen aan het woord gelaten: het beleid, de onderzoekers die evalueren (FWO-Expertpanels) en de onderzoeker die aanvragen indient. Op welke manier ervaren zij deze publicatiedruk en wat zijn de oplossingen die geboden kunnen worden.

 

 

Tijdens een colloquium, dat plaats vindt op 9 december 2014 in het Paleis der Academiën, wenst het FWO deze problematiek verder uit te diepen. Enkele vooraanstaande beleidsmensen zoals FWO-voorzitter en rector van de KU Leuven Rik Torfs en verantwoordelijk woordvoerder van het ECOOM Koenraad Debackere geven hun visie op deze problematiek. Daarna volgt een panelgesprek met zowel onderzoekers als beleidsmensen onder de deskundige leiding van moderator Jan Van Pelt.

 

Het volledige programma kan u hier bekijken.

 

Inschrijven in gratis, maar wel verplicht.

 

Contact: communicatie@fwo.be