Gefinancierd onderzoek

Pers

VUB-geologen bouwen nieuwe toolkit om de impact van meteorietinslagen te bestuderen

Wat gebeurt er precies tijdens en nét na de inslag van een grote meteoriet? Dat vroeg een team van geologen van de onderzoeksgroep AMGC aan de VUB zich af. De Chicxulub-inslagkrater in Mexico staat vooral bekend vanwege het uitsterven van de dinosauriërs aan het einde van het Krijt 66 miljoen jaar geleden.

» Meer

BlackGEM-telescopen op de La Silla-sterrenwacht in Chili officieel geopend

Nederlands Minister van Wetenschap, Robbert Dijkgraaf, heeft op ESO’s sterrenwacht La Silla officieel de BlackGEM-array van telescopen geopend. BlackGEM bestaat uit drie optische telescopen die lichtflitsen gaan zoeken van samensmeltende zwarte gaten en neutronensterren. BlackGEM is ontwikkeld en gebouwd door een Nederlands/Vlaams consortium onder leiding van NOVA en de Radboud Universiteit, met KU Leuven als voornaamste buitenlandse partner.

» Meer

Nutri-Score-label doet ons gezonder snoepen

Zoete snacks die binnen handbereik liggen: noem het gerust een gevaarlijke combinatie. Zelfs wanneer er gezonde tussendoortjes in de buurt liggen, lijkt onze hand als een magneet aangetrokken door al dat kwalijk lekkers. Kunnen Nutri-Score-etiketten ons snackgedrag positief beïnvloeden? Wat met klassieke calorielabels? Onderzoekers van het Departement Marketing (Universiteit Antwerpen) namen de proef op de som.

» Meer

James Webb Space Telescoop detecteert waterdamp, zwaveldioxide en zandwolken in de atmosfeer van een nabijgelegen exoplaneet

Een team van Europese astronomen, geleid door onderzoekers van het Instituut voor Sterrenkunde aan de KU Leuven, maakte recent waarnemingen met de James Webb Space Telescope om de atmosfeer van de nabijgelegen exoplaneet WASP-107b te bestuderen. Diep in de ijle atmosfeer van WASP-107b ontdekten ze niet alleen waterdamp en zwaveldioxide, maar zelfs silicium (zand)wolken. Deze deeltjes bevinden zich in een dynamische atmosfeer met een actief transport van materiaal. De resultaten van de studie verschenen vandaag in het gerenommeerde tijdschrift Nature.

» Meer
Bekijk meer nieuwsberichten