Gefinancierd onderzoek

Pers

Nieuwe stap naar kandidatuur Einstein Telescope EMR

Ministers, staatssecretarissen en gedeputeerden uit België, Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen hebben vandaag een volgende stap gezet om de Einstein Telescope naar het grensgebied van de drie landen te halen.

Tijdens de interministeriële conferentie in Brussel is daarvoor de intentieverklaring ondertekend over de route naar de gezamenlijke officiële kandidatuur (het ‘bidbook’) van de drie landen. Hierin staan verdere afspraken over samenwerking en geven de ministers groen licht voor de voorbereiding van een consortium.

» Meer

Het geheim van Leishmania onthuld: nieuwe inzichten in de overlevingsstrategieën van de parasiet

De Leishmania-parasiet is berucht voor zijn aanpassingsvermogen aan medicijnen. Moleculaire parasitologen van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen ontdekken, na medicijnresistentie, een tweede manier waarop parasieten aanvallen van medicijnen overleven: medicijntolerantie. Dat kan leiden tot ernstige complicaties voor patiënten met leishmaniasis. De dodelijke en stigmatiserende ziekte treft jaarlijks 300.000 mensen, onder andere in Zuid-Europa.

» Meer

Nieuw hoofdstuk in de strijd tegen verwaarloosde ziekten: onderzoek onthult hoe de Leishmania parasiet geneesmiddelen overleeft

Onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen ontdekten het ongekende potentieel van de dodelijke Leishmania parasiet om zich aan te passen aan geneesmiddelen. De bevindingen, gepubliceerd in het gerespecteerde vakblad EMBO Reports, belichten hoe veelzijdig ziekteverwekkers kunnen zijn en benadrukken de behoefte aan een innovatieve aanpak in de wapenwedloop tegen parasieten.

» Meer

Edmond Sterpin ontvangt leerstoel Roger Van Geen

Op het initiatief van het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN kennen het FWO en het F.R.S.-FNRS de leerstoel “Roger Van Geen” toe aan een uitmuntende wetenschapper in het domein van nucleaire wetenschappen en toepassingen. Dit jaar ontvangt Edmond Sterpin die leerstoel.

» Meer
Bekijk meer nieuwsberichten