Gefinancierd onderzoek

Pers

Schorren zijn natuurlijke buffers tegen overstromingen

Klimaatverandering zorgt voor een grotere kans op overstromingen langs kustgebieden en riviermondingen, door de stijging van de zeespiegel én de grotere impact van stormen. Tegelijkertijd zijn laaggelegen kustgebieden dichtbevolkt en sterk geïndustrialiseerd. Het is dus aangewezen dat de huidige kustbescherming, zoals dijken, beter wordt beschermd. FWO-aspirant Ken Schoutens (Biologie, UAntwerpen) wijdde zijn doctoraat aan natuurgebaseerde oplossingen voor overstromingen.

» Meer

Je eicel voelt wat je eet

Fertiliteitscentra rapporteren al langer dat zwaarlijvige vrouwen moeilijker zwanger worden. Onderzoek van UAntwerpen wijst nu uit…

» Meer

Vlaamse onderzoeksgroep krijgt goedkeuring om via transplantatie mannen weer vruchtbaar te maken na kankerbehandeling als kind

Met dank aan Vlaams onderzoek hoopt de onderzoeksgroep van prof. Dr. Ellen Goossens (VUB) als eerste wereldwijd eerder afgenomen teelbalweefsel terug te implanteren bij mannen die door een kankerbehandeling als kind geen zaadcellen produceren.

» Meer

Hoe eerdere gezondheidscrisissen ons door de huidige pandemie kunnen leiden

Crisissen zoals de COVID-19-pandemie hebben een grote impact op onze gezondheidszorg. Vooral moeders, pasgeborenen, kinderen, adolescenten en ouderen ondervinden daar de grootste gevolgen van. Hoe garanderen zorgverleners en overheden essentiële diensten tijdens de COVID-19-uitbraak, en hoe deden ze dit bij eerdere ziekte-uitbraken, natuurrampen en humanitaire noodsituaties? Een literatuurstudie van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) trekt lessen uit het verleden.

» Meer
Bekijk meer nieuwsberichten