HR Strategie

Het FWO ondersteunt onderzoekers in alle fasen van hun carrière. Bij de selectie van jonge onderzoekers voert het FWO hierbij een actief gelijkekansenbeleid. Daarnaast informeert het FWO haar jonge onderzoekers ook over hun carrièrekansen binnen en buiten de academische context en voert het een aangepast beleid om deze onderzoekers alle kansen te bieden om hun carrièremogelijkheden te maximaliseren.

Hieronder verwijzen we naar het HR Excellence label dat het FWO sinds 2010 verkreeg op basis van het gevoerde HR beleid dat gericht is op gelijke kansen, en een open en transparante rekrutering die gebaseerd is op de verdiensten van de onderzoeker (het zogenaamde OTM-R-beleid). Tot slot verwijzen we naar de mogelijkheden die het FWO reglementair heeft vastgelegd op het vlak van onderzoekscarrières voor haar jonge onderzoekers.

HR Excellence in Research

De Europese Commissie publiceerde in 2005 het Europese handvest voor Onderzoekers en de Gedragscode voor de rekrutering van onderzoekers. Via de implementatie van dit handvest wenst de Europese Commissie een aantrekkelijke, open en duurzame Europese arbeidsmarkt voor onderzoekers te ontwikkelen. Alle Vlaamse onderzoeksinstellingen hebben het handvest ondertekend.

» Lees meer

Gelijke-kansenbeleid

Het FWO hecht veel belang aan het creëren van gelijke kansen voor alle onderzoekers die aankloppen bij het FWO voor financiering van hun wetenschappelijk onderzoek. Dit vertaalt zich in een gelijke-kansenbeleid dat bestaat uit verschillende aandachtsgebieden.

» Lees meer

Gender Equality Plan

Het FWO hecht veel belang aan het creëren van gelijke kansen voor alle onderzoekers die aankloppen bij het FWO voor financiering van hun wetenschappelijk onderzoek. Dit vertaalt zich in een gelijke-kansenbeleid dat bestaat uit verschillende aandachtsgebieden, waaronder gendergelijkheid.

» Lees meer

FWO-beleid inzake open, transparante en op verdienste gebaseerde aanwerving van onderzoekers

Aangezien deze onderzoekers worden geselecteerd en gefinancierd door het FWO, moeten onze procedures voldoen aan de principes van open, transparante en op verdienste gebaseerde rekrutering (OTM-R) zoals uiteengezet in het Handvest en de Code van de Europese Commissie.

» Lees meer

Onderzoekscarrières

Het FWO wil onderzoekers in elke carrièrefase optimaal ondersteunen in het uitbouwen van hun loopbaan. Hierbij is het belangrijk om te kunne…

» Lees meer