EuroHPC’s LUMI kick-off event in Belgium

04/02/2021 11:00

Op 14 januari organiseerde de High Performance Computing (HPC) community in België, in samenwerking met FWO, de EuroHPC’s LUMI kick-off, een online evenement met HPC use-cases en het laatste EU-supercomputernieuws.

Europa wil een ​​supercomputing-ecosysteem van wereldklasse in Europa ontwikkelen. The EuroHPC Joint Undertaking stelt de EU en deelnemende landen bijvoorbeeld in staat stellen hun inspanningen te coördineren en hun middelen te bundelen met als doel exaschaalsupercomputers van wereldklasse in te gaan zetten. Ook België neemt hieraan deel, onder meer via zijn deelname aan het LUMI-consortium. De LUMI-consortiumlanden (Large Unified Modern Infrastructure) zijn Finland, België, Tsjechië, Denemarken, Estland, IJsland, Noorwegen, Polen, Zweden en Zwitserland. Door hun unieke expertise en ervaring samen te brengen, zullen deze landen en de Europese Commissie de LUMI pre-exaschaal supercomputer in Kajaani, Finland, ontwikkelen, hosten en exploiteren.

Vlaanderen neemt aan LUMI deel via de associaties en het Vlaams Supercomputer Centrum (beheerd door FWO). Met deze nieuwe infrastructuur krijgen Vlaamse onderzoekers toegang tot compute resources van wereldklasse, die een direct positieve impact zullen hebben op onderzoek in een veelheid aan wetenschappelijke disciplines. In de praktijk zal het onderzoekers in staat stellen om in een kortere tijd meer berekeningen te maken en grotere of nauwkeurigere modellen dan ooit tevoren te bestuderen voor baanbrekend onderzoek. De state-of-the-art infrastructuur zal ook aanleiding geven om onderzoek te doen in gebieden die voorheen onbereikbaar waren, waardoor de mogelijkheden voor wetenschappelijke doorbraken met enorme maatschappelijke impact, zoals het begrijpen van klimaatverandering, toenemen.

Het kick-off evenement bracht meer dan 250 deelnemers van een brede Belgische en Europese user community samen om geïnformeerd te worden over het LUMI-consortium en de specificaties van de supercomputer. Ze ontdekten verschillende mogelijke use-cases voor de LUMI-machine en kregen first hand informatie over het nieuwe competentiecentrum, EuroCC. Presentaties vind je hier.

Deze component wordt niet ingeladen

Dit komt mogelijks door uw cookiekeuzes. » Meer info