Pers

Contact:

Kim Barbé en Liesbeth Delvax
+32 472 69 98 06
+32 477 38 56 99
communicatie@fwo.be

Nieuwsberichten:

Schorren zijn natuurlijke buffers tegen overstromingen

02/08/2022 11:44

Klimaatverandering zorgt voor een grotere kans op overstromingen langs kustgebieden en riviermondingen, door de stijging van de zeespiegel én de grotere impact van stormen. Tegelijkertijd zijn laaggelegen kustgebieden dichtbevolkt en sterk geïndustrialiseerd. Het is dus aangewezen dat de huidige kustbescherming, zoals dijken, beter wordt beschermd. FWO-aspirant Ken Schoutens (Biologie, UAntwerpen) wijdde zijn doctoraat aan natuurgebaseerde oplossingen voor overstromingen.

» Lees meer

Je eicel voelt wat je eet

30/03/2022 13:39

Fertiliteitscentra rapporteren al langer dat zwaarlijvige vrouwen moeilijker zwanger worden. Onderzoek van UAntwerpen wijst nu uit dat de sa…

» Lees meer

Vlaamse onderzoeksgroep krijgt goedkeuring om via transplantatie mannen weer vruchtbaar te maken na kankerbehandeling als kind

29/01/2022 14:23

Met dank aan Vlaams onderzoek hoopt de onderzoeksgroep van prof. Dr. Ellen Goossens (VUB) als eerste wereldwijd eerder afgenomen teelbalweefsel terug te implanteren bij mannen die door een kankerbehandeling als kind geen zaadcellen produceren.

» Lees meer

Hoe eerdere gezondheidscrisissen ons door de huidige pandemie kunnen leiden

17/01/2022 11:48

Crisissen zoals de COVID-19-pandemie hebben een grote impact op onze gezondheidszorg. Vooral moeders, pasgeborenen, kinderen, adolescenten en ouderen ondervinden daar de grootste gevolgen van. Hoe garanderen zorgverleners en overheden essentiële diensten tijdens de COVID-19-uitbraak, en hoe deden ze dit bij eerdere ziekte-uitbraken, natuurrampen en humanitaire noodsituaties? Een literatuurstudie van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) trekt lessen uit het verleden.

» Lees meer

Van zeewier naar bootverf die bacteriebestendig is. 6 innovatieve projecten in bio-economie krijgen steun van minister Crevits

15/12/2021 20:55

Het FWO heeft zes onderzoeksprojecten binnen het domein bio-economie toegekend. Met trots stelt het FWO de gekozen projecten voor, die in totaal drie miljoen euro steun ontvangen van Vlaams minister van Innovatie en Economie Hilde Crevits. Het stimuleren van onderzoek rond bio-economie is één van de krachtlijnen in het Vlaams beleidsplan bio-economie van minister Crevits.

» Lees meer

Met EOS- Excellence of Science investeren het FWO en het FNRS meer dan 121 miljoen euro voor 37 nieuwe wetenschappelijke projecten.

15/12/2021 20:54

Het FWO heeft samen met haar Franstalige tegenhanger F.R.S.-FNRS meer dan 121 miljoen euro toegekend aan 37 onderzoeksprojecten in het kader van de tweede editie van het Excellence of Science-programma (EOS).

» Lees meer

Allereerste ‘Frank De Winne’ mandaten toegekend

03/12/2021 09:00

Binnen het programma ‘Vlaamse ruimtevaarteconomie’ zijn er via het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek 5 ‘Frank De Winne’ mandaten toegekend. De toekenning maakt deel uit van  het impulsprogramma ‘Vlaamse ruimtevaarteconomie’ dat Vlaams minister van Wetenschapsbeleid Hilde Crevits eerder dit jaar aankondigde.

» Lees meer

Minister Crevits steunt onderzoek naar toenemende angst en stress bij jongeren

27/11/2021 09:58

Vlaams minister van Wetenschapsbeleid Hilde Crevits maakt in het kader van Rode Neuzen Dag extra budget vrij via het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO). De steun gaat naar 4 wetenschappelijke onderzoeksprojecten aan de KU Leuven en UGent rond de weerbaarheid en het mentale welzijn van jongeren.

» Lees meer

FWO-postdoc Sofie Claerhout wint Vlaamse PhD Cup

13/10/2021 09:09

FWO-postdoc Sofie Claerhout (KU Leuven) heeft de Vlaamse PhD Cup gewonnen.

» Lees meer

Geëmancipeerde meeuwen verdelen de zorg voor hun kuikens evenwichtig

23/08/2021 11:48

Meeuwenkoppels coördineren hun ouderlijke taken zorgvuldig en investeren beiden evenveel tijd en energie in het grootbrengen van hun kuikens…

» Lees meer