Pers
Contact:
Kim Barbé en Liesbeth Delvax
+32 472 69 98 06
+32 477 38 56 99
communicatie@fwo.be
Nieuwsberichten:
James Webb Space Telescoop detecteert waterdamp, zwaveldioxide en zandwolken in de atmosfeer van een nabijgelegen exoplaneet
10/11/2023 14:22
Een team van Europese astronomen, geleid door onderzoekers van het Instituut voor Sterrenkunde aan de KU Leuven, maakte recent waarnemingen met de James Webb Space Telescope om de atmosfeer van de nabijgelegen exoplaneet WASP-107b te bestuderen. Diep in de ijle atmosfeer van WASP-107b ontdekten ze niet alleen waterdamp en zwaveldioxide, maar zelfs silicium (zand)wolken. Deze deeltjes bevinden zich in een dynamische atmosfeer met een actief transport van materiaal. De resultaten van de studie verschenen vandaag in het gerenommeerde tijdschrift Nature.
» Lees meerVUB zal de nieuwe Vlaamse Tier-1 supercomputer huisvesten op haar Green Energy Park-site
08/11/2023 10:21
De Vrije Universiteit Brussel (VUB) is verheugd dat het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC) recent heeft beslist dat de eerstvolgende Vlaamse Tier-1 supercomputer door de VUB gehuisvest en beheerd zal worden, en dat in het Nexus datacenter op de Green Energy Park-site van de VUB in Zellik. De Vlaamse supercomputer is goed voor een investering van 12 miljoen Euro en zal in het najaar van 2025 opgestart worden.
» Lees meerFijnstof luidde einde dinosauriërs in
31/10/2023 08:12
Brussel, 30 oktober 2023 – Fijn stof van verpulverd gesteente dat vrijkwam bij de Chicxulub meteorietinslag heeft waarschijnlijk een dominante rol gespeeld bij de afkoeling van het klimaat, de verstoring van fotosynthese en het massa uitsterven van het leven op onze planeet 66 miljoen jaar geleden. Dit is de conclusie van een nieuw onderzoek, gepubliceerd in Nature Geoscience, waaraan Belgische onderzoekers van de Koninklijke Sterrenwacht van België (ORB), de Vrije Universiteit Brussel (VUB), de Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en de KU Leuven hebben bijgedragen.
» Lees meerFWO-postdoc Marie DeCock wint Vlaamse PhD Cup
20/10/2023 07:45
FWO-postdoc Marie DeCock (UHasselt) heeft de Vlaamse PhD Cup 2023 gewonnen. DeCock stelde haar onderzoek het helderst voor en sleept een voucher van 5.000 euro voor de Vlerick Business School in de wacht.
» Lees meerMaaike Goris eerste ontvanger FWO – Demoucelle Charity Aspirantenmandaat
26/10/2023 07:54
Maaike Goris is geselecteerd als de eerste ontvanger van een Belgisch PhD Fellowship gericht op onderzoek naar Parkinson. De beurs is bedoeld om meer onderzoekers die aan het begin van hun carrière staan aan te moedigen zich te interesseren voor de ziekte van Parkinson om zo de wetenschappelijke activiteit rond deze snel groeiende neurodegeneratieve aandoening te vergroten.
» Lees meerUGent-onderzoekers verwachten toenemende droogte in Hoorn van Afrika, in tegenstelling tot wat klimaatmodellen voorspellen
10/10/2023 12:45
Het klimaat in de Hoorn van Afrika gedraagt zich anders dan verwacht. Naarmate het er warmer wordt, wordt het droger, terwijl de huidige klimaatmodellen een natter klimaat voorspellen. Die situatie ontstond zo'n 11.700 jaar geleden, vonden UGent'ers.
» Lees meerNieuwe stap naar kandidatuur Einstein Telescope EMR
26/09/2023 14:13
Ministers, staatssecretarissen en gedeputeerden uit België, Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen hebben vandaag een volgende stap gezet om de Einstein Telescope naar het grensgebied van de drie landen te halen.
Tijdens de interministeriële conferentie in Brussel is daarvoor de intentieverklaring ondertekend over de route naar de gezamenlijke officiële kandidatuur (het ‘bidbook’) van de drie landen. Hierin staan verdere afspraken over samenwerking en geven de ministers groen licht voor de voorbereiding van een consortium.
» Lees meerHet geheim van Leishmania onthuld: nieuwe inzichten in de overlevingsstrategieën van de parasiet
19/09/2023 10:14
De Leishmania-parasiet is berucht voor zijn aanpassingsvermogen aan medicijnen. Moleculaire parasitologen van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen ontdekken, na medicijnresistentie, een tweede manier waarop parasieten aanvallen van medicijnen overleven: medicijntolerantie. Dat kan leiden tot ernstige complicaties voor patiënten met leishmaniasis. De dodelijke en stigmatiserende ziekte treft jaarlijks 300.000 mensen, onder andere in Zuid-Europa.
» Lees meerNieuw hoofdstuk in de strijd tegen verwaarloosde ziekten: onderzoek onthult hoe de Leishmania parasiet geneesmiddelen overleeft
24/07/2023 13:39
Onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen ontdekten het ongekende potentieel van de dodelijke Leishmania parasiet om zich aan te passen aan geneesmiddelen. De bevindingen, gepubliceerd in het gerespecteerde vakblad EMBO Reports, belichten hoe veelzijdig ziekteverwekkers kunnen zijn en benadrukken de behoefte aan een innovatieve aanpak in de wapenwedloop tegen parasieten.
» Lees meerEdmond Sterpin ontvangt leerstoel Roger Van Geen
30/06/2023 09:52
Op het initiatief van het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN kennen het FWO en het F.R.S.-FNRS de leerstoel “Roger Van Geen” toe aan een uitmuntende wetenschapper in het domein van nucleaire wetenschappen en toepassingen. Dit jaar ontvangt Edmond Sterpin die leerstoel.
» Lees meer