FWO kent € 2,5 miljoen toe aan onderzoek rond COVID-19

22/05/2020 09:45

Dat wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol speelt in het bestrijden van de COVID-19-pandemie werd de afgelopen weken meer dan duidelijk. Om antwoorden te vinden op een aantal urgente vragen, werkte het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) in snel tempo een bijzondere oproep uit. Vandaag kunnen negen toegekende onderzoeksprojecten, goed voor een bedrag van € 2,5 miljoen, van start gaan.

Eén jaar lang kunnen de negen onderzoeksconsortia rekenen op  financiële ondersteuning om onderzoek uit te voeren in het kader van COVID-19. Het gaat hier over projecten met een urgent karakter, variërend van onderzoeken rond de doodsoorzaak van COVID-19-patiënten en het voorspellen van komende pieken tot het ontwikkelen van een mobiele app voor het voorkomen en beheersen van het virus.

 “Ik ben zeer verheugd om € 2,5 miljoen ter beschikking te kunnen stellen voor onderzoek naar COVID-19. Het FWO heeft deze oproep op zeer korte termijn uitgerold: op 11 april werd hij geopend, vandaag kunnen de projecten al aanvangen”, zegt Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie Hilde Crevits.

Daarbovenop ontving het FWO vanwege Fluxys een gift van € 150.000 om dit onderzoek verder te versterken.

 “De pandemie heeft een zware impact gehad op de wereld. Snel schakelen was in deze crisis van groot belang. Daarom werd voor deze speciale oproep de tijdsduur, aanvraagvorm en –vereisten alsook de evaluatieprocedure aangepast om zo tegemoet te komen aan het dringend en tijdelijk karakter van dit onderzoek”,  besluit FWO-voorzitter Willy Verstraete.

Bekijk de lijst met de 9 toegekende projecten.

Deze component wordt niet ingeladen

Dit komt mogelijks door uw cookiekeuzes. » Meer info