FWO kent voor 55 miljoen euro fondsen toe aan onderzoeksprojecten voor strategisch basisonderzoek

26/05/2020 10:30

De raad van bestuur van het FWO heeft de nieuwe onderzoeksprojecten Strategisch Basis Onderzoek (SBO) toegekend. Na een grondige evaluatie, met zowel interne als externe peer review, werden in totaal 25 van de 73 projecten geselecteerd om vanaf 1 oktober 2020 voor 4 jaar onderzoek te doen.

Via het subsidiekanaal “Strategisch Basis Onderzoek (SBO)” financiert het FWO uitdagend en vernieuwend onderzoek dat als doel heeft om op lange termijn economische en/of maatschappelijke toepassingen in Vlaanderen te realiseren.

Van de onderzoekers van een SBO-project wordt niet alleen verwacht dat zij innovatief basisonderzoek uitvoeren, maar dat zij tevens een duidelijke visie hebben over het potentieel voor valorisatie alsook actie ondernemen met het oog op de effectieve transfer en benutting van de onderzoeksresultaten bij economische of maatschappelijke actoren.

Het SBO-programma is opgedeeld in twee finaliteitsdelen: het economisch SBO-programmadeel (SBO-E) voor de projecten met een primaire economische finaliteit en het maatschappelijk SBO-programmadeel (SBO-M) voor de projecten met een primaire maatschappelijke finaliteit.

In totaal werden 73 projectvoorstellen ingediend. De evaluatie gebeurde via een tweetrapsproces. Eerst door generalistische SBO-expertpanels, opgebouwd uit academische experten met een translationele/toegepaste achtergrond en experten met een industriële/maatschappelijke achtergrond. Vervolgens evalueren, herzien, en bekrachtigen 2 overkoepelende commissies de evaluatieverslagen van de thematische expertpanels voor alle voorstellen binnen hun eigen finaliteit (economisch of maatschappelijk).

Op basis van deze evaluatie kende de raad van bestuur van het FWO 25 projecten toe (16 met economische finaliteit en 9 met maatschappelijke finaliteit), goed voor een totaal bedrag van 55 miljoen euro.

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits: “Het programma Strategisch Basis Onderzoek (SBO) geeft kansen aan vernieuwend onderzoek dat in geval van wetenschappelijk succes een vooruitzicht biedt voor latere economische of maatschappelijke toepassingen. Deze zijn dus een voedingsbodem voor een nieuwe generatie van producten, processen of diensten.” 

FWO-voorzitter Willy Verstraete: “In deze vaak onwezenlijke tijd, waar er voor het beantwoorden van maatschappelijke uitdagingen zeer vaak richting de wetenschap gekeken wordt, is het FWO zeer verheugd om deze indrukwekkende selectie van nieuwe projecten te kunnen financieren om zo onze kennis en aanzet tot oplossingen verder te kunnen uitbouwen.”

Enkele sprekende voorbeelden van toegekende projecten:

  • Raf Dewil, KU Leuven: Verwijderen van organische microverontreinigingen uit water
  • Jeroen Famaey, UAntwerpen:  Op naar een duurzaam ‘Internet of Battery-Less Things’
  • Bram Vanderborght, VUB: Ontwikkelen van een energiezuinige, lichtgewicht, veilige en toch sterke manipulatorarm voor cobottoepassingen
  • Annick Willem, UGent: Fraudepreventie in de sport
  • Kris Bachus, KU Leuven: Bepalen van de impact van een circulaire holistische economie op de arbeidsmarkt en levenslang leren

Bekijk de volledige lijst met toegekende projecten.

Deze component wordt niet ingeladen

Dit komt mogelijks door uw cookiekeuzes. » Meer info