Het FWO kent 322.000 euro toe aan onderzoek naar ALS dankzij legaat

21/06/2020 07:59

Brussel, 21 juni 2020 – Vandaag, op Wereld ALS Dag, kent het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) 322.000 euro toe aan onderzoek naar het verbeteren van de kennis en de behandeling van Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS). Het geld is afkomstig van een legaat van de heer Van Eyck, die het na zijn dood aan het FWO schonk met de uitdrukkelijke vraag om het te besteden aan onderzoek naar de neurologische ziekte.

Bij ALS worden de kritische verbindingen tussen de motorische neuronen of zenuwcellen en de spieren verstoord, wat leidt tot spierverlamming en uiteindelijk de dood. De exacte oorzaak van de ziekte is vooralsnog niet bekend, genezing is evenmin mogelijk. In België overlijden jaarlijks gemiddeld 200 mensen aan ALS.

“Het FWO vervult een deel van zijn opdracht via financiële giften van schenkers en erflaten. Dankzij het legaat van de heer Van Eyck kan het gedurende drie jaar een postdoctoraal mandaat financieren om zo het onderzoek naar ALS verder te helpen”, zegt FWO-voorzitter Willy Verstraete.

Na een grondige evaluatie werd het onderzoek van dr. Diana Piol (VIB - KU Leuven) als beste gerangschikt. Haar onderzoek bracht recentelijk defecten aan het licht die mogelijk de oorzaak van de vroegtijdige afbraak van de verbindingen kunnen zijn.

 “Mijn onderzoek zal zich vooral richten op translatie, het fundamenteel biologisch proces dat de groei en het onderhoud van cellen, waaronder ook neuronen, ondersteunt. Met de financiële steun van het FWO hoop ik aan te kunnen tonen dat focussen op een dergelijk fundamenteel proces een waardevolle strategie kan zijn in de strijd tegen ALS”, besluit Diana.

Deze component wordt niet ingeladen

Dit komt mogelijks door uw cookiekeuzes. » Meer info