Internationale dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap

11/02/2021 09:29

Vandaag, 11 februari, is het de ‘Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap’. Deze dag werd in 2015 door de Verenigde Naties (UNESCO) in het leven geroepen om stereotypen te doorbreken en gendervooroordelen te trotseren. Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) vindt het belangrijk om vrouwelijke rolmodellen in het daglicht te plaatsen en mee te strijden tegen discriminatie. Zo reikt het FWO, in samenwerking met L’Oréal, al sinds 2007 de L’Oréal-Unesco beurs For Women In Science uit. Deze beurzen worden om de twee jaar uitgereikt aan drie wetenschappers. Christine Helsen en Nathalie Le Bastard ontvingen in 2007 als eersten deze prestigieuze beurs.

Ondanks de inspanningen die men de afgelopen jaren gedaan heeft om de genderkloof in de wetenschappen te dichten, is er nog steeds veel werk voor de boeg. Zo zien we dat hoe hoger men gaat op de hiërarchische ladder, hoe minder vrouwen vertegenwoordigd zijn.

De L’Oréal-Unesco beurs For Women In Science werd sinds 2007 al aan 21 vrouwen uitgereikt voor hun uitmuntend wetenschappelijk werk. Zo’n beurs geeft vaak een boost aan de carrière van jonge wetenschappers. Voor Nathalie Le Bastard (Marketing Manager bij Fujirebio Europe NV) betekende het de start van haar carrière in het domein van de Neurowetenschappen. “Ik maakte na mijn doctoraat de overstap van de academische sector naar de privésector, maar die stap lag evenwel mooi in het verlengde daarvan. Ik heb de klinisch relevante bevindingen van mijn doctoraat mee helpen valoriseren door in mijn huidige functie bij te dragen aan een meer wijdverspreide implementatie en betere positionering in de klinische diagnostiek van de biomerkers die ik bestudeerd heb”, zegt Nathalie.

Ook voor Christine Helsen (KU Leuven) was de beurs een belangrijke stap in haar wetenschapscarrière. Dankzij haar doctoraatsonderzoek had ze de smaak van het onderzoek te pakken en koos ze ervoor om in de academische wereld te blijven. “Ondertussen kan ik met trots zeggen dat ik de co-promoter ben van twee reeds gepromoveerde doctoraatsstudenten en vier lopende doctoraatsprojecten.” Christine vindt deze ‘Internationale Dag voor Meisjes en Vrouwen in de Wetenschap’ en de beurzen van L’Oréal een goed initiatief. Volgens haar zorgen ze ervoor dat vrouwen steeds meer kiezen voor een carrière in de wetenschap.

Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie Hilde Crevits: “Vrouwen en wetenschap lijken vandaag nog te vaak een moeilijk huwelijk. Nochtans bewijzen Vlaamse wetenschapsters al jaren in tal van domeinen dat zij meer dan hun mannetje staan en wereldautoriteiten zijn in hun vakgebied. Denk aan Marleen Temmerman in de gynaecologie, Bea Cantillon in het socio-economisch onderzoek naar onder andere armoedebestrijding, maar ook aan Pattie Maes in artificiële intelligentie en informatica, … Die knappe rolmodellen moeten onze jongeren inspireren om ook zelf te durven kiezen voor een professionele carrière in de wetenschappen. Een beurs zoals L’Oréal-Unesco kan daar zeker toe bijdragen!”

Lees het volledige interview met Christine Helsen (KU Leuven) en Nathalie Le Bastard (Marketing Manager bij Fujirebio Europe NV) op onze website.

Deze component wordt niet ingeladen

Dit komt mogelijks door uw cookiekeuzes. » Meer info