Uitreiking FWO-Excellentieprijzen: 4 oktober 2021

01/10/2021 19:12

Op maandag 4 oktober 2021 vond de uitreiking van de prestigieuze FWO Excellentieprijzen plaats.  Deze prijzen worden sinds 1960 om de vijf jaar uitgereikt en bekronen de wetenschappelijke carrière van eminente Vlaamse onderzoekers. Het evenement vindt plaats in Bozar (Brussel) in aanwezigheid van Z.M. de Koning.

Laureaten 2020

Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) maakt vandaag de vijf laureaten van de FWO-Excellentieprijzen bekend. Om de vijf jaar bekroont een internationale jury vooraanstaande wetenschappers met een bedrag van 100.000 euro voor hun onderzoekscarrière. De prijzen worden beschouwd als de ‘Vlaamse Nobelprijzen’. De Excellentieprijs in de Exacte Wetenschappen kent voor het eerst een vrouwelijke laureaat.

De prestigieuze FWO-Excellentieprijzen worden toegekend in de vijf grote wetenschaps-domeinen. Onderzoekers kunnen zich niet zelf kandidaat stellen, maar worden voorgedragen door collega’s uit binnen- of buitenland. Een onafhankelijke jury van internationale topwetenschappers onderzoekt de voordrachten en selecteert per domein één laureaat. De prijzen zijn genoemd naar voormalige wetenschappers en hun weldoeners die hun werk en inzet voor de wetenschap met een legaat wilden laten voorleven. De eerste uitreiking vond plaats in 1960.

Dit zijn de winnaars van 2020:

  • Conny Aerts (KU Leuven): laureaat voor de Excellentieprijs dr. A. De Leeuw-Damry-Bourlart 2020 in de Exacte Wetenschappen.

  • Wout Boerjan (VIB - UGent): laureaat voor de Excellentieprijs dr. A. De Leeuw-Damry-Bourlart 2020 in de Toegepaste Wetenschappen.

  • Bart Lambrecht (VIB - UGent): laureaat voor de Excellentieprijs Joseph Maisin 2020 in de Fundamentele Biomedische Wetenschappen.

  • Guy Boeckxstaens (KU Leuven): laureaat voor de Excellentieprijs Joseph Maisin 2020 in de Klinische Biomedische Wetenschappen.

  • Johan Wagemans (KU Leuven): laureaat voor de Excellentieprijs Ernest-John Solvay 2020 in de Taal-, Cultuur- en Maatschappijwetenschappen.

Vlaams minister van Wetenschapsbeleid Hilde Crevits: “Dankzij de Excellentieprijzen van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek zetten we onze Vlaamse topwetenschappers in de kijker. In deze coronatijden is dat belangrijk en nodig. Dankzij wetenschap, onderzoek en innovatie, weten we stap voor stap meer over het coronavirus en hoe we ons hiertegen het beste kunnen wapenen. Het is daarom goed dat de FWO Excellentieprijzen aandacht hebben voor de verschillende domeinen van de wetenschap.”

Deze component wordt niet ingeladen

Dit komt mogelijks door uw cookiekeuzes. » Meer info