Minister Crevits steunt onderzoek naar toenemende angst en stress bij jongeren

27/11/2021 09:58

Vlaams minister van Wetenschapsbeleid Hilde Crevits maakt in het kader van Rode Neuzen Dag extra budget vrij via het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO). De steun gaat naar 4 wetenschappelijke onderzoeksprojecten aan de KU Leuven en UGent rond de weerbaarheid en het mentale welzijn van jongeren. 

“Onze jongeren zijn de toekomst en we hebben er alle belang bij hen te koesteren en te beschermen. Vlaanderen mag en zal niet wegkijken van de toenemende mentale gezondheidsproblemen bij jongeren. Daarom investeren we in het kader van Rode Neuzen Dag via het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) in 4 wetenschappelijke projecten die onderzoek doen naar de weerbaarheid van jongeren. Ik geloof sterk dat wetenschap aan de basis van verandering ligt, en zal hier dan ook in de toekomst verder aandacht voor hebben.” – Hilde Crevits 

Net zoals de voorbije jaren maakt de Vlaamse regering budget vrij naar aanleiding van Rode Neuzen Dag. Dat moet extra onderzoek naar de mentale weerbaarheid bij jongeren mogelijk maken en scholen samen met hun leerkrachten helpen in het verbeteren van het mentale welzijn van jongeren.  Dit jaar werden 4 projecten van de KU Leuven en UGent geselecteerd, waarvoor in totaal 975.000 euro via het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) ter beschikking wordt gesteld.

Het eerste onderzoek gaat over de sociale relatie tussen kinderen op de lagere school en hun leerkrachten. Onderzoekster Hilde Colpin (KU Leuven) wil ontrafelen welke invloed hun omgang heeft op leerlingen hun emotionele ontwikkeling en mentaal welzijn. Een tot nog toe weinig bestudeerd onderwerp. 

Een tweede project is dat van klinisch psycholoog en gedragstherapeut Filip Raes (KU Leuven). Het focust op de toenemende stress bij jongeren en bekijkt hoe trainingen op school kunnen helpen. Uit eerder onderzoek blijkt dat terugblikken op goede herinneringen en vooruitkijken naar leuke gebeurtenissen kan helpen om jongeren veerkrachtiger te maken. 

Professor gedragstherapie Dirk Hermans (KU Leuven) voert onderzoek naar hoe Virtual Reality sociaal angstige adolescenten kan helpen. De onderzochte behandeling bestaat uit het confronteren van jongeren met hun angsten om zo hun angststoornissen te verminderen. 

Onderzoekster psychologe Caroline Braet (UGent) wil met de ontwikkeling van een app kwetsbare adolescenten een boost geven. Er wordt onderzocht hoe een app kan helpen bij het onder controle houden van emoties. Daarmee wil ze in deze moeilijke tijden grote groepen jongeren kunnen bereiken. De app biedt trainingen aan om negatieve gevoelens achterwege te laten en stress te verminderen. Dat is niet onbelangrijk wetende dat de pandemie zorgt voor een  aanzienlijke toename van depressie en angst bij adolescenten. 

Deze component wordt niet ingeladen

Dit komt mogelijks door uw cookiekeuzes. » Meer info