Onderzoek van UGent en VUB wil economische impact van coronacrisis gedetailleerd in kaart brengen

11/12/2020 09:32

Het is duidelijk dat de coronacrisis, die ondertussen meer dan 8 maanden geleden begon, een grote economische impact heeft voor vele bedrijven en organisaties. De verplichte sluitingen van horecazaken en niet-essentiële winkels in maart en oktober wegen zwaar door op de financiële situatie van deze ondernemingen. Om die impact te meten is de Economic Risk Management Group (ERMG) in maart 2020 gestart met enquêtes bij bedrijven en zelfstandigen in België. Sinds oktober 2020 publiceert de Nationale Bank van België samen met ERMG een maandelijks COVID-19 Dashboard dat de situatie van de bedrijven, de financiële sector en de gezinnen in kaart brengt.

Een onderzoeksteam van de UGent en VUB investeert in de verdere uitbouw van deze initiatieven in de vorm van een digitaal platform dat de data zal publiceren en visualiseren die nodig zijn om een accuraat en actueel beeld te hebben van de Belgische economie. De oprichting van dit platform wordt gesteund door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) dankzij Vlaams minister van Economie en Wetenschap Hilde Crevits. 

Het platform zal innovatief zijn in het gebruik van nieuwe types van grootschalige data om de economie te beschrijven. De onderzoekers ontwikkelen hiervoor algoritmes die op een automatische manier relevante informatie verzamelen uit de berichtgeving in de media, betalingsgegevens van Belgische consumenten en bedrijven, en gedetailleerde metingen van mobiliteitsgedrag. Op basis van deze informatie wordt het mogelijk om nog voor het einde van het kwartaal een accurate inschatting te maken van de verwachte economische impact tijdens dit kwartaal.

Het digitale platform beoogt een breed publiek. Naast het gebruiksvriendelijk ter beschikking stellen en visualiseren van data zal het platform economen ook toelaten om hun data, modelresultaten en interpretaties te delen. Voor de uitvoering van het project zullen de UGent en VUB onderzoekers samenwerken met het EluciDATA Lab van Sirris, en het departement Studiën van de Nationale Bank van België.

Deze component wordt niet ingeladen

Dit komt mogelijks door uw cookiekeuzes. » Meer info