Vlaamse rekenkracht ingezet voor covid-19 onderzoek: meer dan 15 onderzoekers vragen rekencapaciteit aan bij het Vlaams Supercomputer Centrum

07/05/2020 15:14

Op 23 maart 2020 lanceerde het Vlaams Supercomputer Centrum onder begeleiding van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen een speciale projectoproep voor academisch en industrieel onderzoek rond covid-19. Op datum van vandaag vroegen meer dan 15 onderzoekers rekencapaciteit aan in de strijd tegen covid-19.  

Succesrijke projectoproep van het Vlaams Supercomputer Centrum

Al meer dan een decennium investeert Vlaanderen in state-of-the-art onderzoeksinfrastructuur, waaronder computerinfrastructuur. Dit maakt van Vlaanderen dan ook één van de O&O topspelers in de wereld. 

“Kwalitatieve onderzoeksinfrastructuur is een noodzakelijke voorwaarde voor sterk wetenschappelijk onderzoek. Onze blijvende investeringen in topinfrastructuur garanderen Vlaanderen een omvangrijke wetenschappelijke en socio-economische output. In deze coronatijden wordt de grote nood en het belang van een performante onderzoeksinfrastructuur meer dan ooit bewezen.”, zegt minister van Wetenschap en Innovatie Hilde Crevits. 

Zo hebben, dankzij een speciale oproep van het Vlaams Supercomputer Centrum ter ondersteuning van academisch en industrieel onderzoek rond COVID-19, een vijftiental onderzoekers binnen universiteiten, strategische onderzoekscentra, en bedrijven hun werk kunnen opschalen en gebruik kunnen maken van grote rekencapaciteit.

Concreet gaat het onder meer over het simuleren van de verspreiding van het virus in een virtuele populatie, en het maken van voorspellingen rond het nut van maatregelen zoals social distancing. Die onderzoeken kunnen dankzij supercomputers sneller en meer nauwkeurige resultaten bekomen.

Nieuwe publicatie bundelt Vlaamse onderzoeksinfrastructuren voor maatschappelijke uitdagingen

Om Vlaanderen nog beter op de wereldkaart te zetten als een O&O topregio hebben het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) en het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) de handen in elkaar geslagen via een publicatie, waarin een overzicht wordt gegeven van de gefinancierde zware en internationale onderzoeksinfrastructuur in Vlaanderen.

Dankzij deze infrastructuren kan het onderzoek bijdragen aan oplossingen voor de grote maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, duurzame energie en gezondheidszorg. De publicatie moet Vlaanderen profileren als een aantrekkelijke onderzoekomgeving en zo helpen internationaal toptalent aan te trekken.

In de publicatie vinden we verschillende voorbeelden terug van baanbrekend werk. Onder andere het gerobotiseerd platform van het Neyts – Rega-instituut van viroloog Johan Neyts. Dit platform wordt ingezet bij de zoektocht naar een vaccin tegen het coronavirus en het uittesten van bestaande of nieuwe geneesmiddelen die kunnen ingezet worden bij zieke patiënten.

De brochure vindt u hier terug.

Deze component wordt niet ingeladen

Dit komt mogelijks door uw cookiekeuzes. » Meer info