Wetenschappers onderzoeken ons gedrag: waarom leven we de maatregelen (niet) na?

24/11/2020 09:18

Vrijdag komt het Overlegcomité van ons land opnieuw samen. Het comité zal de huidige maatregelen evalueren en eventueel bijsturen. Om de gevolgen van de COVID-19 pandemie te beperken, is het belangrijk dat de bevolking de gedragsregels en maatregelen strikt naleven. Onderzoekers van de KU Leuven, UHasselt, Sciensano en UGent zullen onderzoek doen naar hoe we de naleving van de gedragsregels kunnen verbeteren. Dit onderzoek werd mogelijk gemaakt dankzij steun van Vlaams minister van Wetenschap Hilde Crevits via het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO).

Naast de bekende maatregelen zoals afstand houden en een mondmasker dragen, belicht dit onderzoek ook houdingen tegenover de vaccinatie-campagne die momenteel gepland wordt. Eventuele veranderingen daarin zullen over een aantal maanden worden gevolgd, wat zal toelaten om verschuivingen in de houding tegenover onder meer vaccinatie tijdig op te merken en erop te reageren.

Prof. Vera Hoorens (KU Leuven): “Het bijzondere van dit onderzoek is dat niet alleen zal worden gekeken naar hoe mensen zelf het volgen van de maatregelen ervaren, maar ook wat ze vinden van hoe andere mensen de maatregelen wel of niet opvolgen. Vanuit de sociale psychologie is immers bekend dat hoe mensen aankijken tegen het gedrag van anderen een belangrijke rol speelt in hoe ze hun eigen gedrag vormgeven.” De uiteindelijke bedoeling is zinvolle nieuwe adviezen te geven voor de communicatie over de geldende en eventueel nog te nemen maatregelen. Enkele zaken die tot dusver zonder meer werden aangenomen zullen kritisch bekeken worden, zoals de vraag of het wel zo verstandig is om het volgen van de maatregelen voor te stellen als een daad van altruïsme.

Deze component wordt niet ingeladen

Dit komt mogelijks door uw cookiekeuzes. » Meer info