Van zeewier naar bootverf die bacteriebestendig is. 6 innovatieve projecten in bio-economie krijgen steun van minister Crevits

15/12/2021 20:55

Het FWO heeft zes onderzoeksprojecten binnen het domein bio-economie toegekend. Met trots stelt het FWO de gekozen projecten voor, die in totaal drie miljoen euro steun ontvangen van Vlaams minister van Innovatie en Economie Hilde Crevits. Het stimuleren van onderzoek rond bio-economie is één van de krachtlijnen in het Vlaams beleidsplan bio-economie van minister Crevits.

Het Vlaams beleidsplan bevat drie krachtlijnen: onderzoek, innovatie en nauwere samenwerking tussen industrie en landbouw stimuleren. Met dit plan wil minister Crevits de duurzame voordelen van biomassa beter benutten én meer gebruiken in de praktijk. Om die toepassingen in de praktijk waar te maken, is eerst gericht onderzoek nodig. Minister Crevits en het FWO keuren nu 6 onderzoeksprojecten goed.

Eén van de onderzoeken is dat van professor Lise Appels (KU Leuven). Zij wil op een milieuvriendelijke manier stoffen met antibacteriële eigenschappen uit zeewier halen, om deze vervolgens toe te voegen aan o.a. verf die de aantasting van schepen door bacteriën voorkomt. “Het voordeel van ons onderzoek is dat we geen nieuwe stoffen maken uit fossiele brandstoffen. Alle elementen die wij gebruiken om deze antibacteriële coatings te maken, zijn al aanwezig in de natuur”, zegt prof. Appels. Dit onderzoek wordt samen met FLAMAC en Hogere Zeevaartschool Antwerpen uitgevoerd

Ook het onderzoek van professor Korneel Rabaey (Universiteit Gent) zet in op duurzaamheid en meer bepaald bij voedselverpakkingen. Het is vandaag al mogelijk om CO2 om te zetten in producten zoals ethanol of methanol, en die dan te voeden aan bacteriën die er eiwitten uit produceren voor onze voeding. In ons project gaan we onderzoeken of we die eiwitten ook kunnen gebruiken om er plastics mee te produceren waarin we onze voeding verpakken. Zo creëren we een nieuwe duurzame route om voedselverpakkingen te produceren”, aldus prof. Rabaey. Dit project is een mooie interdisciplinaire samenwerking tussen UGent, VUB, UAntwerpen en VITO met daarnaast ook UHasselt en een link naar de universiteit van Maastricht.

In het onderzoek dat wordt geleid door professor Bert Maes (UAntwerpen) in samenwerking met Bio Base Europe en KU Leuven worden niet-eetbare suikers uit organisch afval zoals oud papier, karton, maïsstengels of afval uit brouwerijen omgezet in moleculen waaruit verschillende bouwstenen voor de productie van kunststoffen zoals PET (bv. drankflessen) worden aangemaakt. “Het zijn exact dezelfde moleculen als diegene die we al gebruiken, maar nu dus opgebouwd uit atomen uit organisch afval en niet meer uit aardolie. Er kunnen tevens moleculen met geheel nieuwe functionaliteiten worden bekomen die geen aardolie equivalent hebben, wat unieke mogelijkheden biedt”, vertelt prof. Maes.

Ook de drie andere gefinancierde onderzoeken gaan op zoek naar duurzame alternatieven voor de toekomst.

Vlaams minister van Economie, Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits: “Er is nog veel potentieel voor nieuwe duurzame activiteiten in onze economie en landbouw. Via onderzoek in de bio-economie willen we onze ondernemingen de nodige knowhow bieden en samen met hen bekijken welke alternatieven er mogelijk zijn.  Onze onderzoekswereld heeft heel wat troeven die internationaal erkend worden. Via onderzoek en doorstroom van kennis kunnen we grote sprongen voorwaarts maken  rond de bio-economie in Vlaanderen. Het ontwikkelen en onderzoeken van nieuwe biogebaseerde alternatieven met een minimale klimaatimpact is een cruciale schakel in de verduurzaming van onze Vlaamse economie”

FWO-voorzitter Willy Verstraete benadrukt het belang van deze onderzoeken: “Ze hebben stuk voor stuk een hoog potentieel voor een economische of maatschappelijke valorisatie. Ze focussen allemaal  op het hergebruiken of het maken van bruikbare producten van biologisch afval.”

Bekijk de 6 onderzoeksprojecten

Deze component wordt niet ingeladen

Dit komt mogelijks door uw cookiekeuzes. » Meer info