Grijze Cellen

Sinds 2010 organiseert het FWO de wetenschapsreeks Grijze Cellen in samenwerking met het populair wetenschappelijk tijdsschrift Eos Wetenschap. Tijdens deze avonden gaan telkens 2 wetenschappers dieper in op een actueel wetenschappelijk thema.

Autisme: Wat zegt de wetenschap?

Een autismespectrumstoornis is te zien in de hersenen en is tegenwoordig al te diagnosticeren bij peuters. Ook in de oorzaken krijgen we langzaamaan meer inzicht.

» Lees meer

Grijze Cellen lezing: CRIPR: Knutselen met de code van het leven

Met de genbewerkingstechniek CRISPR zijn we in staat het DNA van alle levende wezens te herschrijven. Inclusief dat van onszelf. Dat biedt ongeziene mogelijkheden.

» Lees meer

De voetafdruk van ons voedsel

Wat is de impact van ons voedsel(systeem) op milieu en klimaat en hoe beperken we die? Wat is er nodig om meer mensen te voeden zonder dat er nog meer natuur verdwijnt? Welke plaats heeft vlees nog in het voedingspatroon van de toekomst?

» Lees meer

Hoe herken je een burn-out?

Wat zegt de wetenschap over burn-out? Is het meer dan een ‘modewoord’ voor een depressie of oververmoeidheid? En hoe vermijd je dat het zover komt?

» Lees meer

Als algoritmes beslissen

Experts in artificiële intelligentie en ethiek geven een overzicht van de mogelijkheden en ethische hete hangijzers.

» Lees meer

Extreem weer, het nieuwe normaal

Is de klimaatverandering verantwoordelijk voor de droge zomer (en herfst)? Wat mogen we nog verwachten? Klimaatexperts geven een stand van zaken.

» Lees meer

Het einde van olie en gas?

De kerncentrales sluiten, verwarmen zonder aardgas, meer elektrisch gaan rijden én minder CO2 uitstoten. Kan dat?

» Lees meer

Eos Pipet 2016

Tijdens deze Grijze Cellen stellen de vijf laureaten van de Eos Pipet 2016 hun veelbelovende onderzoek aan u voor.

» Lees meer

Slimme Stoffen

Een zelfherstellende spijkerbroek, kleren die laten zien hoe we ons voelen en een onzichtbaarheidsmantel. Het lijkt futuristisch en zelfs magisch, maar de ontwikkelingen zijn dichterbij dan je denkt.

» Lees meer

Robots

Robots rukken op. Niet alleen bij de productie van goederen, ook in het verkeer en de logistiek bieden robots een helpende hand of nemen ze taken van de mens over. Ze helpen de chirurg, verkennen mars, letten op onze kinderen en vervullen ondersteunende taken in de ouderenzorg.

» Lees meer