Onderzoekers vertellen

Waarom Maradona een van de grootste culturele iconen van Latijns-Amerika werd

Eind vorig jaar overleed voetbalicoon Diego Armando Maradona. Het zorgde in Argentinië voor een enorme uiting van nationale rouw, ongezien sinds de dood van Evita Perón, de populaire first lady van Argentinië in de jaren veertig en vijftig. Naar schatting kwamen ongeveer een miljoen mensen samen in Buenos Aires, in coronatijden nota bene, om een laatste groet te brengen aan deze Latijns-Amerikaanse cultheld. Maar hoe heeft Maradona deze mythische status verworven?

» Lees meer

Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap

Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap stelden wij enkele vragen aan Christine Helsen en Natha…

» Lees meer

Nieuwe voorzitters Jonge Academie

De Jonge Academie heeft Jozefien De Leersnyder (KU Leuven) en Christophe Vandeviver (UGent) verkozen tot nieuwe voorzitters. Wij stelden hen enkele vragen.

» Lees meer

De evolutie van de paardenvoet doorheen de tijd

Van de eenhoorn en Pegasus uit de Oudheid tot Ponyta, Epona en My Little Pony uit de moderne populaire cultuur, paarden zijn voortdurend een…

» Lees meer

Poëzie, humor en individuele waardering

In tijden van lockdowns en quarantaines is ‘samen’, het thema van de Poëzieweek 2021, natuurlijk een erg actueel onderwerp. Uit een letterkundig standpunt is het idee dat poëzie geesten met elkaar verbindt evengoed brandend actueel, zoals het recente optreden van Amanda Gorman bij de inauguratie van Joe Biden nog eens onderstreepte.

» Lees meer

Rising Stars in Proteomics and Metabolomics

Het Journal of Proteome Research maakte de lijst met 40 opkomende wetenschappers in het gebied van proteomics en metabolomics bekend. Onder…

» Lees meer

Verder ontwikkelen van fotoporatie voor gebruik in wetenschappelijk onderzoek en klinische applicaties

Prof. Kevin Braeckmans (UGent) is één van de twee Vlaamse onderzoekers die recent een ERC Proof of Concept Grant ontvingen.

» Lees meer

Mensenrechten en strafrecht: tussen zwaard en schild

Just when I thought I was out, they pull me back in! Elke postdoc komt wel eens in de verleiding om afgeleid te worden van zijn of haar eigenlijk postdoc project, in de vorm van een zijsprong naar een onderwerp dat verder bouwt op het doctoraat.

» Lees meer

Spiegelfouten voorkomen tijdens de leesverwerving

Schrijven kan worden beschouwd als een van de grootste uitvindingen van de Homo Sapiens, waardoor mensen in staat zijn "hun gedachten te com…

» Lees meer

Microbioomonderzoeker met een ondernemersmicrobe

Sam Possemiers bestudeerde al darmbacteriën vóórdat de medische en farmaceutische sector interesse had in het microbioom. Vandaag biedt hij met zijn Gentse spin-offs de industrie wetenschappelijke expertise aan voor medicijnen en andere producten gebaseerd op darmflora. 

» Lees meer