Onderzoekers vertellen

Microbioomonderzoeker met een ondernemersmicrobe

Sam Possemiers bestudeerde al darmbacteriën vóórdat de medische en farmaceutische sector interesse had in het microbioom. Vandaag biedt hij met zijn Gentse spin-offs de industrie wetenschappelijke expertise aan voor medicijnen en andere producten gebaseerd op darmflora. 

» Lees meer

Taxonomische wanorde: Een filosofisch-taxonomisch onderzoek naar de rol van waarden in soortenclassificatie

De biodiversiteit daalt wereldwijd aan een snel tempo, en sommige wetenschappers spreken zelfs van een nieuwe massa-extinctie. Bepaalde stud…

» Lees meer

Het mechanisme in humane cellen ontcijferen met CRISPR-Cas9 techniek

Genetische ziekten worden vaak gekenmerkt door fouten in het erfelijke materiaal van de mens, ons DNA. Deze fout of mutatie in de genetische…

» Lees meer

Explosieve ontwikkelingen in de telecommunicatie technologie

Vandaag kan je, dankzij de explosieve ontwikkelingen in de telecommunicatie technologie, eender waar, wanneer en met eender wie videobellen. Die vooruitgang van de telecommunicatie technologie is enkel mogelijk dankzij de snelle ontwikkeling van onderliggende technologieën.

» Lees meer

Hoe liefde en revolutie samengaan

Martin Luther King jr. en Malcolm X hebben veel gemeen: beiden waren leiders in de zwarte burgerrechtenbeweging van de jaren vijftig en zestig, beiden waren talentvolle sprekers en beiden werden op 39-jarige leeftijd vermoord om hun revolutionaire ideeën.

» Lees meer

Hiv maakt Ethiopiërs extra kwetsbaar voor leishmaniasis

Elk jaar sterven tienduizenden mensen aan viscerale leishmaniasis, een parasitaire ziekte die vooral in (sub)tropische gebieden voorkomt – maar die de laatste jaren ook steeds meer de kop opsteekt in Zuid-Europa.

» Lees meer

De schatten van Robbe De Hert

UAntwerpen en Felixarchief ontfermen zich over het ‘Fugitive Cinema Archief' - De op 24 augustus overleden cineast Robbe De Hert laat niet alleen zijn films na, maar ook een omvangrijk archief. De Universiteit Antwerpen en het Felixarchief werken samen om het ‘Fugitive Cinema Archief’ duurzaam te bewaren en te onderzoeken.

» Lees meer

Nieuwe supergeleiders ontwerpen op atomaire schaal

Supergeleiding behoort tot de meest intrigerende én ook toepasbare kwantumfenomenen. Wanneer een gewoon metaal (bvb. koper) elektriciteit geleidt, gaat er steeds elektrische energie verloren door de weerstand van het metaal.

» Lees meer

De YouTube-oorlog onder de loep genomen

De afgelopen dagen konden we er niet omheen. Op het nieuws, in de krant en op sociale media werd er massaal gesproken over de ‘Youtube-oorlog’. Wij vroegen aan FWO-postdoc Gaëlle Ouvrein (UAntwerpen) om hier meer over te vertellen.

» Lees meer

Klimaatverandering in steden

Steden worden gekenmerkt door het stedelijk hitte-eilandeffect, de temperaturen zijn er vaak warmer vergeleken met landelijke gebieden.

» Lees meer