Onderzoekers vertellen

De bescherming van uw persoonlijke gegevens moet ook buiten de Europese Unie effectief zijn

Op 28 januari 2022 is het opnieuw internationale dag van de gegevensbescherming. Deze dag werd gekozen omdat precies 41 jaar geleden het Verdrag 108 van de Raad van Europa tot bescherming van personen met betrekking tot de geautomatiseerde verwerking van persoonsgegevens ondertekend werd. Kortom kan er gezegd worden dat de wettelijke bescherming van persoonsgegevens in Europa al meer dan 40 jaar bestaat.

» Lees meer

Kiezelwieren: de ‘power house’ van onze planeet

Verborgen tussen zandkorreltjes, vastgehecht op waterplanten of zwevend in de waterkolom: dit is waar we kiezelwieren terugvinden. Ze zijn microscopisch klein en goudbruin van kleur, bestaan uit één enkele cel, en leven in een skeletje gemaakt van amorf glas. Ondanks hun kleine afmetingen zijn kiezelwieren de ‘power house’ van onze planeet.

» Lees meer

Hoe stereotypes de promotie van plantaardige voeding beïnvloeden

Het vlees op ons bord krijgt steeds vaker een veeg uit de pan. Niet alleen gaat het intensief telen van dieren voor consumptie gepaard met heel wat dierenleed en een verhoogd risico op de verspreiding van zoönoses; onze wijdverbreide consumptie van dierlijke producten hangt ook samen met tal van milieuproblemen en chronische welvaartziekten.

» Lees meer

Laureate Scientific Prize McKinsey & Company 2021: Dimitrios Anastasopoulos

Bridges are among the most important civil engineering structures. From the most iconic ones, such as the Golden Gate Bridge in San Francisco, to the less known highway overpasses, their importance as critical transportation links is unquestionable.

» Lees meer

Interactief voorlezen

Voorlezen is veel meer dan alleen maar een leuk tijdverdrijf thuis, op school of in de bibliotheek. Het heeft positieve effecten op heel veel verschillende terreinen én wat ook heel belangrijk is, kinderen van verschillende leeftijden, achtergronden en taalniveaus hebben allemaal baat bij voorlezen.

» Lees meer

Rode Neuzen Dag 2021

In het kader van Rode Neuzen Dag stelt het FWO jaarlijks een toelage van € 975.000 ter beschikking ter ondersteuning van tweejarige onderzoeksprojecten.

» Lees meer

Van boom tot zwam

Fungi verwonderen. Hun zichtbare paddenstoelen ontspruiten uit een verborgen netwerk van schimmeldraden, waarmee ze de grenzen van de micro- en macroscopische wereld naadloos verbinden. In een natuurlijke omgeving is één van hun sleutelrollen het sluiten van de organische kringloop. In gematigde bossen zijn fungi dan ook de enige organismen die op grote schaal afbraak realiseren, met bacteriën in een bijrol.

» Lees meer

Oxymethyleen-ethers als oplossing voor de transportsector 2.0

Om de opwarming van de aarde onder 1.5°C te houden is het al langer geweten dat we drastische aanpassingen zullen moeten doorvoeren en dat op een korte termijn. De transportsector is verantwoordelijk voor ongeveer 25% van de totale uitstoot van broeikasgassen, waarvan het merendeel komt van het transport over de weg.

» Lees meer

Het imaginaire reisverhaal: een quarantidotum

Nu er stilletjes aan licht aan het einde van de coronatunnel komt, zullen velen ongetwijfeld verheugd zijn het reisgevoel weer te kunnen herwinnen.

» Lees meer

Een magazine lezen of al scrollend op de tablet aan het zwembad of het strand?

Heeft u uw Cosmopolitan al ingepakt of de nieuwe Eos geïnstalleerd voor uw vakantie of dagje weg? Wat leest u graag en in welke hoedanigheid? Zijn het vooral korte teksten, lange epistels of louter afbeeldingen? Leest u het liefst op een e-reader, een geprint magazine, surfend over internet of al swipend via uw mobiele telefoon zoekend naar vertier/ontspanning of kennis? Hoogstwaarschijnlijk bent u zich niet bewust van hoe u zoekend leest.

» Lees meer