Onderzoekers vertellen

Complimentendag: De impact van feedback

In aanloop naar complimentendag vertelt Isabeau Van Strydonck ons wat meer over haar onderzoek en de impact van feedback en complimenten op ons welzijn.

» Lees meer

17 jaar “Vlaamse week tegen pesten” en 17 jaar onderzoek naar (cyber)pesten

Dit jaar vindt de 17de editie van de “Vlaamse week tegen pesten” plaats in de periode van 18 tot 25 februari 2022.  De actie wordt georganis…

» Lees meer

Atomen tellen, is dat kinderspel?

In mijn onderzoek kijk ik naar nanodeeltjes, opgebouwd uit atomen die netjes op elkaar gestapeld zitten. Daarom doet het me soms ook wel eens denken aan spelen met blokkentorens.

» Lees meer

Tournée Social: De rol van sociale media in het alcoholgebruik van individuen

In februari gaat Tournée Minérale voor de zesde keer van start. Dat is een goede zaak, alcoholgebruik is immers zodanig ingeburgerd in de maatschappij dat het vaak moeilijk te weigeren valt. Van recepties, tot etentjes, sportwedstrijden of zelfs begrafenissen, steevast wordt er alcohol aangeboden en velen vinden het moeilijk om nee te zeggen op deze momenten. Tournée Minérale is dus de gelegenheid bij uitstek om even stil te staan bij je alcoholgebruik en de mogelijke negatieve effecten ervan, want die zijn er wel.

» Lees meer

De bescherming van uw persoonlijke gegevens moet ook buiten de Europese Unie effectief zijn

Op 28 januari 2022 is het opnieuw internationale dag van de gegevensbescherming. Deze dag werd gekozen omdat precies 41 jaar geleden het Verdrag 108 van de Raad van Europa tot bescherming van personen met betrekking tot de geautomatiseerde verwerking van persoonsgegevens ondertekend werd. Kortom kan er gezegd worden dat de wettelijke bescherming van persoonsgegevens in Europa al meer dan 40 jaar bestaat.

» Lees meer

Kiezelwieren: de ‘power house’ van onze planeet

Verborgen tussen zandkorreltjes, vastgehecht op waterplanten of zwevend in de waterkolom: dit is waar we kiezelwieren terugvinden. Ze zijn microscopisch klein en goudbruin van kleur, bestaan uit één enkele cel, en leven in een skeletje gemaakt van amorf glas. Ondanks hun kleine afmetingen zijn kiezelwieren de ‘power house’ van onze planeet.

» Lees meer

Hoe stereotypes de promotie van plantaardige voeding beïnvloeden

Het vlees op ons bord krijgt steeds vaker een veeg uit de pan. Niet alleen gaat het intensief telen van dieren voor consumptie gepaard met heel wat dierenleed en een verhoogd risico op de verspreiding van zoönoses; onze wijdverbreide consumptie van dierlijke producten hangt ook samen met tal van milieuproblemen en chronische welvaartziekten.

» Lees meer

Laureate Scientific Prize McKinsey & Company 2021: Dimitrios Anastasopoulos

Bridges are among the most important civil engineering structures. From the most iconic ones, such as the Golden Gate Bridge in San Francisco, to the less known highway overpasses, their importance as critical transportation links is unquestionable.

» Lees meer

Interactief voorlezen

Voorlezen is veel meer dan alleen maar een leuk tijdverdrijf thuis, op school of in de bibliotheek. Het heeft positieve effecten op heel veel verschillende terreinen én wat ook heel belangrijk is, kinderen van verschillende leeftijden, achtergronden en taalniveaus hebben allemaal baat bij voorlezen.

» Lees meer

Rode Neuzen Dag 2021

In het kader van Rode Neuzen Dag stelt het FWO jaarlijks een toelage van € 975.000 ter beschikking ter ondersteuning van tweejarige onderzoeksprojecten.

» Lees meer