Anastasia Remes

Sinds september 2017 ben ik doctoraatsstudent, of ‘Phd Researcher’, in het Department of History and Civilization van het European University Institute (EUI) in Firenze. Na studies in België (BA en MA in Geschiedenis) en Duitsland (MA in Curatorial Studies) besloot ik om mijn universitaire carrière verder te zetten met een doctoraat in Geschiedenis.

Aangezien ik enkele jaren eerder had deelgenomen aan de ‘Summer School in Comparative and Transnational History’, was ik op de hoogte van het unieke programma dat het EUI biedt. De sollicitatieprocedure is heel competitief, de FWO-beurzen voor het EUI zijn erg beperkt. Mijn eerste sollicitatie was dan ook onsuccesvol, maar ik was vastbesloten, en bij een tweede poging werd ik toegelaten tot het doctoraatsprogramma.

In mijn thesis onderzoek ik de deelname van de Europese Unie in wereldtentoonstellingen van 1958 tot vandaag. Het feit dat de archieven van de Europese Unie zich op de campus van het EUI bevinden is een groot voordeel voor mijn onderzoeksproject – er zijn echter ook fondsen om archieven in het buitenland te bezoeken. Bovendien biedt het instituut een uitstekende gespecialiseerde bibliotheek. Hoewel het EUI relatief klein is met zijn vier departementen – naast History and Civilization, ook Political and Social Sciences, Law en Economics, - is het zeer internationaal, met onderzoekers vanuit heel Europa en daarbuiten.

Eén van de voornaamste voordelen van een doctoraat aan het EUI is dat je terechtkomt in een onderzoeksgemeenschap. In de eerste twee jaar neem je deel aan seminaries, en op die manier werk je niet alleen aan je eigen onderzoeksproject, maar kader je je eigen onderzoeksinteressen ook binnen een bredere vakliteratuur. Ook daarna blijft het een gestructureerd programma: elk jaar moet je een deel van je thesis schrijven en krijg je feedback van je promotor.

Eigen initiatief wordt erg ondersteund door het EUI. Doctoraatsstudenten hebben de mogelijkheid om zelf evenementen te organiseren, bijvoorbeeld in het kader van ‘Working Groups’, die door doctoraatsstudenten worden geleid (ik heb zelf met collega’s de ‘Working Groups onVisual and Material History’ opgericht).Een andere manier waarop ik mijn stem laat horen is in mijn werk als vertegenwoordiger van de doctoraatsstudenten.

In Januari 2020 maak ik gretig gebruik van een van de andere voordelen die een doctoraat aan het EUI biedt – het aantrekkelijk uitwisselingsprogramma. Ik ga voor vier maanden naar New York University, waar ik uitwisselingsstudent ben in de Graduate School for Arts & Science.