Karel Proesmans

Foto van Karel Proesmans

66th Lindau Nobel Laureate meeting

Van 26 juni tot 1 juli vond de 66ste Lindau Nobel Laureate Meeting plaats; de bedoeling van dit zeer prestigieuze congres is om Nobelprijswinnaars in contact brengen met een groep van jonge wetenschappers uit alle landen van de wereld. Dit jaar lag de focus op fysica, en aangezien het FWO als academic partner een Vlaamse deelnemer kan financieren, besloot ik mijn kans te wagen en stelde mij kandidaat. De Lindau Laureate Scientific Council is bijzonder spaarzaam met toegangstickets voor dit unieke event en uit de duizenden aanvragen worden slechts 400 kandidaten geseleceerd; een unieke kans dus voor wat zonder twijfel één van de meest inspirerende weken uit mijn carrière zou worden.

Zaterdag 25 juni vertrok ik naar Lindau, een eiland in het meer van Konstanz op de grens tussen Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Het eerste evenement op de vooravond van de echte meeting was het 'Zomer Wetenschapsfestival', georganiseerd door Johanna Wanka, de Duitse minister voor onderzoek en onderwijs. Hier kon ik reeds kennis maken met enkele Nobelprijswinnaars en verschillende andere jonge wetenschappers van over de hele wereld.

Na zondag de omgeving wat verkend te hebben, ging 's avonds de Lindau Meeting dan officieel van start met enkele speeches van onder andere organisatrice Gravin Bettina Bernadette en minister Wanka en een concert door het Vienna Philharmonic Orchestra.

Maandagochtend begon met een “wetenschappelijk ontbijt” over kwantumtechnologie in de 21ste eeuw. Een panel dat onder meer bestond uit Nobelprijswinnaars William 'Bill' Phillips en David Wineland beantwoordde met veel plezier onze vragen over de mogelijke toekomstige toepassingen van kwantummechanica in het dagelijkse leven. Het programma in de voormiddag bestond uit talks van de verschillende Nobelprijswinnaars. In de namiddag stond een paneldiscussie over fundamentele deeltjesfysica op het programma, waarin bijvoorbeeld werd ingegaan op de geruchten rond een nieuw deeltje dat zou zijn waargenomen aan het CERN. Daarna mochten de deelnemers in kleine groepen in discussie te gaan met de Nobelprijswinnaars die in de voormiddag een talk hadden gegeven.

Ook de volgende dagen ging het wetenschappelijk programma onverminderd verder, met presentaties over hoe eenheden zoals de kilogram en de meter binnen 2 jaar een nieuwe definitie zullen krijgen, en over de werking van het fameuze Brout-Englert-Higgs mechanisme. Steven Chu sprak over zijn ervaring als minister van energie tijdens de eerste regeerperiode van president Obama, en Vint Cerf beschreef hoe het internet is “uitgevonden”. Tijdens de namiddagen kregen de  jonge wetenschappers de kans om hun onderzoek voor te stellen in master classes, waarbij ze feedback kregen van de Nobelprijs winnaars. Ook tijdens de pauzes waren de Nobelprijswinnaars zeer toegankelijk en beantwoordden ze met veel enthousiasme al onze vragen.

Naast deze wetenschappelijke events bieden de Lindau Nobel Laureate Meetings ook meer ontspannende activiteiten. Boottochten op het meer, een barbecue samen met de inwoners van Lindau of zelfs een heuse Beierse avond waarop enkele Nobelprijswinnaars in “lederhosen” verschenen en Brian Schmidt het beste van zichzelf gaf op de alpenhoorn gaven iedereen de kans om collega’s en Nobelprijswinnaars beter te leren kennen.

FWO, van harte bedankt om mijn deelname mogelijk te maken; het is een unieke kans die je slechts één keer in je leven krijgt, maar de Lindau Nobel Laureate Meetings zou ik aan iedereen aanbevelen!