Marlies Van Coillie

Foto Marlies Van Coillie

In het midden van de miljoenenstad, biedt het Nederlands-Vlaams Instituut in Caïro (NVIC) een oase van rust. Als een masterstudente in Arabistiek en Islamkunde en iemand die een academische carrière nastreeft, is het NVIC een veilige en rustige haven om van daaruit veldwerk in de setting van het postrevolutionaire Egypte te verrichten. Door de kans te krijgen stage te lopen aan het instituut, kan ik mijn vaardigheden verscherpen relevant voor een professionele onderzoeksgeoriënteerde carrière en kan ik ook ervaring opdoen in andere domeinen als het verspreiden van publiciteit voor de activiteiten van het NVIC zoals lezingen, cursussen en seminaries.

Mijn eigen onderzoek, namens de Universiteit Gent, betreft een analyse van het concept al-sha‘b (het volk) in Egyptische rapmuziek. Mijn werkplaats is omgeven van referentieboeken, wat het ondernemen van een literatuurstudie naar de Egyptische hiphopbeweging vergemakkelijkt. De collectie van de NVIC-bibliotheek bevat voornamelijk publicaties gerelateerd aan Egypte en het Midden-Oosten en doelt op en ondersteunt academisch onderzoek. Dus hoef ik niet elke dag stapels boeken te versleuren. Naast de boeken in de bibliotheek, heb ik ook toegang tot online publicaties van de bibliotheken van Universiteit Leiden en Universiteit Gent.

Als onderzoeker heb ik gebruik kunnen maken van het NVIC’s brede netwerk in de stad. Zo brachten ze mij in contact met een relevant persoon, waardoor ik de meeste nummers van de rappers, over wie mijn onderzoek gaat, in handen kreeg. Al moet ik daar wel aan toe voegen dat ik voor de uitdaging sta hen te ontmoeten in een omgeving vrij van luistervinken. Daarnaast komt een academisch instituut niet noodzakelijk overeen met de lokale plaatsen waarin rappers rondhangen. Nu ik nog volop bezig ben met het analyseren van hun songteksten, heb ik nog tijd om uit te zoeken hoe ik hen zal interviewen.

comments powered by Disqus