Over COST

COST – European Cooperation in Science and Technology – ontstond in 1971 als eerste Europees intergouvernementeel kader voor de coördinatie van nationaal of regionaal gefinancierd onderzoek. COST heeft vandaag 38 lidstaten en 1 samenwerkingsstaat.

COST speelt een belangrijke rol in de uitbouw van de Europese onderzoeksruimte. Het heeft als missie het versterken van het Europees wetenschappelijk en technologisch onderzoek door het ondersteunen van samenwerking en interactie tussen Europese onderzoekers.

COST is een EU gefinancierd programma* dat onderzoeksnetwerken financiert, de zogenaamde COST-acties. Deze netwerken zijn open voor alle wetenschappelijke domeinen, voor alle type actoren (academisch, publieke instellingen, KMOs, bedrijven, etc.) en voor alle loopbaanfasen (jong en ervaren). Een COST-actie loopt vier jaar en heeft een gemiddelde werkingsbudget van 134.000 euro per jaar. COST financiert enkel de kosten voor het opzetten van netwerkactiviteiten (vergaderingen, conferenties, seminaries, workshops) en de organisatie van uitwisselingsactiviteiten (wetenschappelijke uitwisselingen van korte duur, training schools, publicaties en verspreidingsactiviteiten). Het onderzoek zelf wordt via andere (nationale of regionale) kanalen gefinancierd.

 

*onder Horizon Europe zal het COST Programma volledig door het Widening Werkprogramma gefinancierd worden.