Z.M. de Koning reikt de Vlaamse Nobelprijzen uit

17/11/2005

Om de vijf jaar lauwert het FWO 5 uitmuntende wetenschappers die een grensverleggende bijdrage hebben geleverd in hun onderzoeksdomein en internationale erkenning genieten.

Dit jaar worden deze vijfjaarlijkse prijzen op 22 november officieel uitgereikt door Z.M. Koning Albert II.

De vijf prijzen van elk € 100.000 worden toegekend aan de Professoren:

  • Victor MOSHCHALKOV - KULeuven, exacte wetenschappen,
  • Willy VERSTRAETE - UGent , toegepaste wetenschappen
  • Ronny LESTHAEGHE - VUB, humane wetenschappen
  • Bart DE STROOPER - KULeuven, fundamenteel biomedische wetenschappen
  • Frans VAN de WERF – KULeuven, klinisch biomedische wetenschappen

De Prijs Dr. A. De Leeuw-Damry-Bourlart voor de Exacte Wetenschappen wordt aan Prof. Victor MOSHCHALKOVtoegekend als erkenning van zijn baanbrekend en innovatief werk omtrent supergeleiding op micro- en nanoschaal en ontwikkeling van het concept "quantum design" van de supergeleidende kritische parameters door nanostructurering.

De Prijs Dr. A. De Leeuw-Damry-Bourlart voor de Toegepaste Wetenschappen wordt aan Prof. Willy VERSTRAETE toegekend omwille van zijn pionierswerk in het gebied van de biotechnologie. Zijn werk ligt aan de basis van een aantal heel belangrijke ontwikkelingen op het vlak van de milieutechnologie.

De Ernest-John Solvay Prijs voor de Humane Wetenschappen wordt toegekend aan Prof. Ronny LESTHAEGHEvoor zijn grote deskundigheid en zijn rigoureus wetenschappelijke aanpak van diverse actuele bevolkingsproblemen, zijn speciale gave om concepten en theorieën te integreren en de daaruit vloeiende hypothesen vaak op innovatieve wijze empirisch te toetsen.

De Prijs Joseph Maisin – Fundamenteel Biomedische Wetenschappen gaat naar Prof. Bart DE STROOPER voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan het begrijpen van de moleculaire en cullulaire mechanismen betrokken in de Abeta amyloïdosis van de ziekte van Alzheimer.

Tenslotte wordt de Prijs Joseph Maisin – Klinisch Biomedische Wetenschappen toegekend aan Prof. Frans VAN de WERF omwille van zijn uitmuntendheid als wetenschapper en zijn internationale erkenning. Hij heeft in belangrijke mate bijgedragen tot de vooruitgang in de behandeling van het acute coronaire syndroom via baanbrekende klinische studies over fibrinolyse, antitrombotische behandelingen en mechanische interventies via hartcatheterisatie.

Plaats en datum van de uitreiking: 22 november 2005 om 11u15 – Paleis der Academiën, Hertogsstraat 1 te 1000 Brussel.

 

Voor meer informatie:

Christiane Clinckx - FWO