Eerste Duits-Belgische conferentie

12/10/2009

NAUWERE SAMENWERKING IN ONDERZOEK EN INNOVATIE

Brussel,  oktober 2009 – Op 14 en 15 oktober, tijdens een bilaterale conferentie tussen België en Duitsland, ontmoeten wetenschappers en beleidsmakers uit beide landen elkaar in Brussel. Ministers Leterme en Laruelle zullen op deze prestigieuze conferentie samen met hun Duitse collega’s het startschot geven om de samenwerkingsverbanden tussen beide landen op vlak van wetenschap en innovatie verder aan te halen.

 Internationale samenwerking is cruciaal voor wetenschappelijk onderzoek. Het FWO zoekt daarom actief naar internationale samenwerking als hefboom voor excellentie. Ook met onze oosterburen zijn er reeds talrijke samenwerkingsverbanden, getuige het groot aantal Wetenschappelijke Onderzoeksgemeenschappen van het FWO met één of meer Duitse partners.

Op 14 en 15 oktober zullen tijdens de eerste Duits-Belgische conferentie over wetenschap, innovatie en hoger onderwijs (de drie zijden van de kennisdriehoek) deze samenwerkings­verbanden in de schijnwerpers geplaatst worden. Voor deze eerste editie van de conferentie zullen succesvolle samenwerkingsprojecten in nanotechnologie, klimaatverandering, kernfysica en ruimtewetenschap belicht worden, domeinen waarin beide landen uitblinken. Tegelijk worden nieuwe mogelijkheden voor verdere samenwerking aangekaart, zoals onder meer gezamenlijke master- en doctoraatsopleidingen.

De conferentie wordt op 14 oktober in het Paleis van de Academiën geopend door Minister van buitenlandse zaken Yves Leterme. Ook langs Duitse kant maken heel wat vooraanstaande beleidsmakers hun opwachting. Het is de bedoeling om van dergelijke bilaterale conferenties een jaarlijkse traditie te maken, waarbij telkens een ander beleidsdomein onder de loep genomen wordt.

Elisabeth Monard, secretaris-generaal van het FWO: ”Vanuit het besef dat Vlaanderen, net als de wetenschappers, over de grenzen moet kijken en synergieën moet opzoeken, heeft deze eerste Duits-Belgische conferentie een belangrijke symbolische betekenis. Internationale samenwerking maakt wetenschappers immers sterker, innovatiever en dynamischer. Het FWO stimuleert dit soort samenwerking dan ook ten volle en is er van overtuigd dat dit internationaal onderzoek de motor van de innovatieketen in een hogere versnelling brengt. Wetenschappelijk onderzoek staat uiteindelijk garant voor innovatie en duurzame welvaartscreatie”.