Unieke tentoonstelling: Kennismakers – 80 jaar Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen

03/11/2009

Van 16/11/2009 tot 15/1/2010 in UGent

  Gent/Brussel, 3 november 2009 - Naar aanleiding van het 80-jarig bestaan van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen reist er momenteel een tentoonstelling doorheen Vlaanderen. De tentoonstelling doet, na Brussel, Hasselt en Leuven, nu ook de Gentse Universiteit aan. De tentoonstelling laat de resultaten van tachtig jaar investering in wetenschappers zien, van de ballon van Piccard tot de stamcellen van Verfaillie. In de begeleidende publicatie, onder hoofdredactie van professor emeritus Herman Balthazar, komen maar liefst vier topwetenschappers van de U Gent aan het woord. Zij werden uitgekozen om de toekomst van hun vakgebied te schetsen evenals de wetenschappelijke uitdagingen waar onze wereld voor staat.

De tentoonstelling Kennismakers: 80 jaar Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen keert terug naar 1 oktober 1927, toen Albert I in Seraing de top van de toenmalige bedrijfsleiders opriep om fundamenteel wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen als garantie en motor voor economische ontwikkeling. Op 27 april 1928 was het dan zover: de instelling voor openbaar nut, het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek was geboren. De tentoonstelling vervolgt met de succesvolle financiering door privé-kapitaal van het fonds, de groei van het fonds en zijn middelen, de internationalisering van de wetenschappelijke wereld, de samenwerking met de universiteiten, de regionalisering van het Fonds als gevolg van de staatshervormingen in de jaren 80, … Dit alles wordt aangevuld met historische grafieken over middelen en mandaathouders, alsook over universiteiten, disciplines en geslacht: deze weerspiegelen het tijdsbeeld doorheen de jaren. De tentoonstelling wordt geïllustreerd met tijdsdocumenten, foto’s, historische manuscripten. We zien daarop ondermeer de redevoering van Koning Albert I in Seraing (1927), de stratosfeerballon van Piccard (1931), de archeologische opgravingen in Apamea, Syrië (1930), de wetenschappelijke expedities van de Gerlache naar Antartica (1957), … De informatie en foto’s zijn ook interactief te raadplegen. De tentoonstelling, als ook de begeleidende publicatie, werd begeleid door het wetenschappelijke comité met daarin twee vooraanstaande historici van de Gentse Universiteit: professor emeritus Herman Balthazar en professor Gitta Deneckere.

  Dit boek, Kennismakers – 80 jaar FWO, schetst naast de geschiedenis van het FWO, ook een beeld van de toekomst van het wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen. Daarover komen 14 koplopers uit evenveel disciplines aan het woord. Vier van hen zijn werkzaam aan de Universiteit Gent: prof. Roel Baets van de Photonics Research Group, Anne De Paepe van het Laboratorium voor Medische Genetica, Dirk Iné van Plant Systems Biology en Marc Leman van het Instituut voorPsycho-akoestiek en Elektronische Muziek.

  Praktische informatie:

80 jaar Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen

Tentoonstelling in de Faculteit Wetenschappen

Universiteit Gent

Faculteit Wetenschappen - K.L. Ledeganckstraat 35 - 9000 Gent

16/11/2009 tot en met 15/1/2010

Toegang: Gratis