Kennismakers – 80 jaar Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen

17/02/2009

Van 14/2/2008 tot 31/3/2009 in de bibliotheek van de UHasselt

Hasselt/Brussel, 4 februari 2009 - Naar aanleiding van het 80-jarig bestaan van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen reist er momenteel een tentoonstelling doorheen Vlaanderen. De Limburgse Universiteit krijgt die als eerste over de vloer, iets waarover Vice-rector Paul Janssen bijzonder verheugd is. De tentoonstelling laat de resultaten van tachtig jaar investering in wetenschappers zien, van de ballon van Piccard tot de stamcellen van Verfaillie. In de begeleidende publicatie van de tentoonstelling komen twee topwetenschappers van de Universiteit Hasselt aan het woord: prof. Jaco Vangronsveld van het Laboratorium voor Milieubiologie en prof. Patrick Wagner van het Instituut voor Materiaalonderzoek leggen uit wat de toekomst is van hun vakgebied en welke de wetenschappelijke uitdagingen zijn waar onze wereld voor staat.

De tentoonstelling Kennismakers: 80 jaar Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen keert terug naar 1 oktober 1927, toen Albert I in Seraing de top van de toenmalige bedrijfsleiders opriep om fundamenteel wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen als garantie en motor voor economische ontwikkeling. Op 27 april 1928 was het dan zover: de instelling voor openbaar nut, het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek was geboren. De tentoonstelling vervolgt met de succesvolle financiering door privé-kapitaal van het fonds, de groei van het fonds en zijn middelen, de internationalisering van de wetenschappelijke wereld, de samenwerking met de universiteiten, de regionalisering van het Fonds als gevolg van de staatshervormingen in de jaren 80, … Dit alles wordt aangevuld met historische grafieken over middelen en mandaathouders, alsook  over universiteiten, disciplines en geslacht: deze weerspiegelen het tijdsbeeld doorheen de jaren. De tentoonstelling wordt geïllustreerd met tijdsdocumenten, foto’s, historische manuscripten. We zien daarop ondermeer de redevoering van Koning Albert I in Seraing (1927), de stratosfeerballon van Piccard (1931), de archeologische opgravingen in Apamea, Syrië (1930), de wetenschappelijke expedities van de Gerlache naar Antartica (1957), … De informatie en foto’s zijn ook interactief te raadplegen.

Vice-Rector Paul Janssen van de Universiteit Hasselt: “Wij zijn verheugd dat deze tentoonstelling onze provincie aan doet: hierdoor wordt het grensverleggende en fundamentele onderzoek aan de UHasselt, dat ten dele door het FWO gefinancierd wordt, extra in de kijker gezet.”

Het boek Kennismakers – 80 jaar FWO dat deze tentoonstelling begeleidt, schetst naast de geschiedenis van het FWO, ook een beeld van de toekomst van het wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen. Daarover komen 14 koplopers uit evenveel disciplines aan het woord. Twee van hen zijn werkzaam aan de Universiteit Hasselt. Professor Jaco Vangronsveld is directeur van het Centrum voor Milieukunde, Laboratorium voor Milieubiologie. Zijn wetenschappelijk onderzoek naar bodemverontreiniging is actueler dan ooit en vindt toepassingen in België, Europa en zelfs de Verenigde Staten. Prof. Patrick Wagner is hoofd van de onderzoeksgroep biosensoren van het Instituut voor Materiaalonderzoek. Deze hoogtechnologische meetinstrumenten die in het menselijk lichaam kunnen zorgen voor een preventieve en/of diagnostische ziekteaanpak vergen een multidisciplinaire aanpak waarin het team van professor Wagner uitblinkt.

Praktische informatie:

80 jaar Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen

Tentoonstelling in de bibliotheek van de  Universiteit Hasselt
Agoralaan
Gebouw D 
3590 Diepenbeek 

Van 14/2/2009 tot en met 31/3/2009

Toegang: Gratis