Kennismakers Spreken: open debatcultuur bij het FWO!

26/10/2010

Brussel, 6 oktober 2010 – Jaarlijks brengt het FWO haar onderzoekers samen rond een thema dat de vorsers in ons land bezighoudt. In de voorbije edities (Kennismakers, Dag van de Onderzoeker 2008, Kennismakers kiezen 2009) werden de onderwerpen aangebracht door het FWO zelf, maar dit jaar draait men de rollen om. TijdensKennismakers Spreken (14 oktober 2010) zijn het de FWO-onderzoekers zelf die discussiethema’s formuleren. Zo komen we te weten wat hen écht op het hart ligt en wat hen bezighoudt. Het is dan ook niet te verwonderen dat huidig minister van Innovatie Ingrid Lieten en een van haar voorgangsters, Fientje Moerman, present geven om naar deze debatten te komen luisteren, en waar mogelijk een antwoord te formuleren

Op 14 oktober verlaten zo’n 300 vorsers hun onderzoeksdesk om af te zakken naar de KVS. Zij komen die dag naarKennismakers Spreken, een namiddag waarbij 12 van hun lotgenoten elk om beurt achter de microfoon kruipen om hun verzuchting, kritiek, suggestie of idee inzake wetenschappelijk onderzoek te komen toelichten en te verdedigen. Het FWO heeft via een oproep enkele maanden geleden heel wat interessante aanvragers en evenveel ideeën binnen gekregen en geeft nu het podium in handen van deze onderzoekers.

Thema’s die aan bod zullen komen zijn enerzijds technisch, maar zeer belangrijk in het leven en de carrière-uitbouw van een onderzoeker: denk maar aan Peer Review en Bibliometrie.

Maar ook de uitstraling van hun wetenschappelijke inspanningen komen aanbod, want enkele onderzoekers zullen er vragen stellen of ideeën formuleren bij de valorisatie van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek.

Een discussiepunt dat onlangs deel uitmaakte van het voorpaginanieuws (denk maar aan de vraag van onze rectoren naar meer onderzoeksmiddelen), is het belang van Vlaanderen als attractiepool voor wetenschappelijk onderzoek. Ook over dit thema zullen enkele FWO-onderzoekers hun stem tijdens het Kennismakersdebat laten klinken.

Het belooft dus een interessante discussie te worden, nu jonge, maar ook ervaren, onderzoekers hun mening zullen verkondigen op Kennismakers Spreken. En zij zijn ook benieuwd hoe de politieke wereld, die dag vertegenwoordigd door Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten en Vlaams parlementslid Fientje Moerman, op hun vragen en ideeën zullen reageren.