Unieke tentoonstelling: Kennismakers – 80 jaar Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen

15/02/2010

Van 19/02/2010 tot 31/03/2010 in Universiteit Antwerpen

Antwerpen/Brussel, 4 februari  2010 - Naar aanleiding van het 80-jarig bestaan van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen reist er momenteel een tentoonstelling doorheen Vlaanderen. De tentoonstelling doet, na Brussel, Hasselt,  Leuven en Gent, nu ook de Antwerpse Universiteit aan. De tentoonstelling laat de resultaten van tachtig jaar investering in wetenschappers zien, van de ballon van Piccard tot de stamcellen van Verfaillie. In de begeleidende publicatie komen ook twee topwetenschappers van de Universiteit Antwerpen aan het woord. Zij werden uitgekozen om de toekomst van hun vakgebied te schetsen evenals de wetenschappelijke uitdagingen waar onze wereld voor staat.

De tentoonstelling Kennismakers: 80 jaar Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen keert terug naar 1 oktober 1927, toen Albert I in Seraing de top van de toenmalige bedrijfsleiders opriep om fundamenteel wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen als garantie en motor voor economische ontwikkeling. Op 27 april 1928 was het dan zover: de instelling voor openbaar nut, het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek was geboren. De tentoonstelling vervolgt met de succesvolle financiering door privé-kapitaal van het fonds, de groei van het fonds en zijn middelen, de internationalisering van de wetenschappelijke wereld, de samenwerking met de universiteiten, de regionalisering van het Fonds als gevolg van de staatshervormingen in de jaren 80, … Dit alles wordt aangevuld met historische grafieken over middelen en mandaathouders, alsook over universiteiten, disciplines en geslacht: deze weerspiegelen het tijdsbeeld doorheen de jaren. De tentoonstelling wordt geïllustreerd met tijdsdocumenten, foto’s, historische manuscripten. We zien daarop ondermeer de redevoering van Koning Albert I in Seraing (1927), de stratosfeerballon van Piccard (1931), de archeologische opgravingen in Apamea, Syrië (1930), de wetenschappelijke expedities van de Gerlache naar Antartica (1957), … De informatie en foto’s zijn ook interactief te raadplegen.

Het boek Kennismakers – 80 jaar FWO dat deze tentoonstelling begeleidt, schetst naast de geschiedenis van het FWO, ook een beeld van de toekomst van het wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen. Daarover komen 14 koplopers uit evenveel disciplines aan het woord. Twee van hen zijn werkzaam aan de Universiteit Antwerpen: Bea Cantillon als directeur van het Centrum voor Sociaal beleid en Christine Van Broeckhoven als wetenschappelijk directeur van het Laboratorium voor Moleculaire Genetica.

Praktische informatie:

80 jaar Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen

Tentoonstelling in de Foyer in gebouw Q

Universiteit Antwerpen

Campus Drie Eiken Wilrijk

19/02/2010 tot en met 31/03/2010

Toegang: Gratis