FWO trekt aantal onderzoekers tegen 2015 op van 2500 tot 3000

24/11/2011

FWO trekt aantal onderzoekers tegen 2015 op van 2500 tot  3000

Ambitieuze samenwerkingsovereenkomst tussen FWO en minister van Innovatie Ingrid Lieten ondertekend

Brussel, 24 november 2011 – Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen heeft de samenwerkingsovereenkomst voor 2012-2016 ondertekend met minister van Innovatie Ingrid Lieten. In de overeenkomst wordt de ambitie van het FWO vastgelegd voor de komende jaren inzake fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. De beleidsobjectieven van het Fonds richten zich op meer en beter onderzoek: meer onderzoekers, meer vrouwelijke onderzoekers, meer internationale onderzoekers, in een kader van toenemende internationalisering en betere onderzoeksomstandigheden in Vlaanderen.

Minister van Innovatie Ingrid Lieten en voorzitter Mark Waer hebben de samenwerkings­overeenkomst vandaag getekend. Dit betekent dat het FWO zijn opdracht als organisatie voor de selectie en het beheer van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek voor de komende 5 jaar zal kunnen invullen. De bijkomende investeringen van de Vlaamse regering in fundamenteel wetenschappelijk onderzoek vormen een solide basis voor deze bijkomende ambities. Fundamenteel onderzoek vormt een belangrijke schakel in onze kennis- en innovatieketen: steun van de overheid is hier dus cruciaal. Ingrid Lieten bevestigt: “Ik kies er in mijn beleid voor om meer in te zetten op fundamenteel onderzoek. Daarom krijgt het FWO 14 miljoen euro extra. Samen met de 7 miljoen euro extra die rechtstreeks naar onze universiteiten gaat voor fundamenteel onderzoeken de middelen voor onderzoek en academisering, investeren we in  2012 dus bijna de helft van de bijkomende innovatiemiddelen in niet-gericht onderzoek.”

Elisabeth Monard, secretaris-generaal van het FWO: “Wij hebben als organisatie al vele jaren ervaring en op die manier een gedegen expertise als onafhankelijk en efficiënte administratie opgebouwd. Omdat het adagium van innovatie voortdurende vernieuwing is, willen wij nog beter presteren.”

De pijlers waaraan het FWO zal werken:

  • Meer onderzoekers: tegen 2015 wil het FWO het aantal onderzoekers optrekken van 2500 naar 3000, wat onze innovatietraject nog zal versterken.
  • Meer vrouwelijke onderzoekers: Vrouwen blijken minder door te stoten naar het echte toponderzoek. Het FWO wil dit glazen plafond weg halen door stimulansen en betere arbeidsomstandigheden. Vooral op postdoctoraal niveau moeten hier nog inspanningen gebeuren.
  • Meer internationale onderzoekers. Wetenschap kent geen grenzen en mobiliteit van onderzoekers stuwt hun carrière en hun kennis. Het FWO wil de stimuli voor uitgaande als binnenkomende onderzoekersmobiliteit laten toenemen.
  • Om buitenlandse onderzoekers te blijven aantrekken en de bestaande groep te versterken, moeten arbeidsomstandigheden optimaal en flexibel zijn. Ook hier wil het FWO aan werken, een gedegen HR-beleid vormt hier de basis.

Minister Lieten is verheugd met deze samenwerkingsovereenkomst: “Ik ben blij te weten dat het FWO zichzelf ambitieuze en duidelijk geformuleerde doelstellingen voorhoudt. De samenwerking tussen de politieke besluitvormers en een goed geleide en toekomstgerichte administratie als het FWO betekent zekerheid en garandeert een langetermijnvisie voor alle betrokken partijen”

Over het FWO

Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) stimuleert het ontwikkelen van nieuwe grensverleggende kennis in alle wetenschappelijke disciplines. Het FWO financiert excellente onderzoekers en onderzoeksprojecten. Het FWO krijgt financiële steun hoofdzakelijk van de Vlaamse Gemeenschap, maar ook deels van de Federale Overheid en vele bedrijven en stichtingen.

Deze component wordt niet ingeladen

Dit komt mogelijks door uw cookiekeuzes. » Meer info