Jaarboek FWO 2010 belicht Europese dimensie

16/05/2011

Belang van Vlaamse onderzoekers in Europa groeit gestaag

Brussel, 13 mei 2011 – Het jaarboek 2010 van het FWO gaat dieper in op de groeiende belangstelling voor de Europese onderzoeksruimte. Deze evolutie is dubbel positief: niet alleen neemt Europa heel wat initiatieven en worden er middelen vrijgemaakt om onderzoek en ontwikkeling te stimuleren, het wordt ook duidelijk dat Vlaamse onderzoekers het bijzonder goed doen in Europese competities. In 2010 sleepten dertien Vlaamse vorsers, na een bijzonder strenge selectie, een Starting Grant van de Europese Onderzoeksraad E.R.C. in de wacht. Elf van deze laureaten hebben een nauwe band met het FWO: zijn onderzoekers behoren dus tot de beste leerlingen van de klas.

Zeven van deze onderzoekers, verspreid over de meest uiteenlopende disciplines (van gentechnologie tot arabistiek, van medische wetenschappen tot sociologie), komen in het jaarboek van het FWO aan het woord. Deze jonge wetenschappers vertellen wat zij met hun substantiële onderzoekbedragen (van 700.000 euro tot 1,7 miljoen euro) willen bereiken gedurende hun vijfjarige onderzoeksperiode. Hun ambitie naar nieuw en beter onderzoek leest als een roman, altijd geïnspireerd door een niet te stuiten dorst naar kennis.

Naast de Europese dimensie, blikt het jaarboek van het FWO ook terug op de evolutie van de mandaten en de projecten in Vlaanderen. In 2010 kende het FWO voor 190,7 miljoen euro fondsen toe aan onderzoekers in Vlaanderen aan 856 aspiranten en 850 postdoctorale onderzoekers.

Elisabeth Monard, secretaris-generaal van het FWO, becommentarieert deze evolutie: “De inspanning van de Vlaamse overheid voor onderzoek en innovatie verliet in 2010 het groeipad van de voorgaande jaren. Begin mei 2011 werd dit opnieuw bijgestuurd. Wij hopen dat de investeringen jaarlijks constant blijven groeien om de Vlaamse innovatiekracht van het fundamenteel onderzoek te laten floreren.  Op die manier kunnen we blijven bewijzen dat onze vorsers hun mannetje staan in Europa.”

 

Download het jaarboek

 

OVER HET FWO

Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) stimuleert het ontwikkelen van nieuwe grensverleggende kennis in alle wetenschappelijke disciplines. Het FWO financiert excellente onderzoekers en onderzoeksprojecten. Het FWO krijgt financiële steun hoofdzakelijk van de Vlaamse Gemeenschap, maar ook deels van de Federale Overheid en vele bedrijven en stichtingen.