Slaagpercentage FWO-projecten: terug boven 20% dankzij extra Vlaamse financiering

01/05/2011

Bijkomend budget voor 2011 doet wetenschappelijke projecten heropleven

Brussel, 2 mei 2011 – Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek reageert verheugd op de beslissing van de Vlaamse Regering, die op initiatief van Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten aan het FWO een budgetverhoging van 10,3 miljoen euro voor 2011 toekent. Het FWO kan hiermee meer dan 100 extra onderzoekers financieren op diverse wetenschappelijke projecten. De slaagkans voor ingediende projectvoorstellen zal hiermee terug boven de 20% stijgen.

Tevens verwelkomt het FWO de verhoging van het Odysseus budget (brain-gain programma met als doel onderzoekers uit het buitenland (terug) naar Vlaanderen te halen) met 2,1 miljoen euro. Dit programma, waarvoor de rekrutering en selectieprocedure momenteel lopen, zal hierdoor meer toptalent kunnen aantrekken naar Vlaanderen.

“Door deze budgetverhoging bestendigt de Vlaamse Regering haar geloof in creatief en innovatief talent,” stellen Paul Van Cauwenberge, en Elisabeth Monard, respectievelijk voorzitter en secretaris-generaal van het FWO, tevreden vast. “Het aangekondigde groeitraject (met als ambitie de 1%-norm, die elke overheid aan O&O zou moeten besteden), zorgt ervoor dat het FWO verder zal kunnen bouwen aan de fundamenten van onze kennismaatschappij en de innovatieve sterkhouders van morgen.”

 

Over het FWO

Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) stimuleert het ontwikkelen van nieuwe grensverleggende kennis in alle wetenschappelijke disciplines. Het FWO financiert excellente onderzoekers en onderzoeksprojecten. Het FWO krijgt financiële steun hoofdzakelijk van de Vlaamse Gemeenschap, maar ook deels van de Federale Overheid en vele bedrijven en stichtingen.