CERN-doorbraak mogelijk gemaakt door FWO-steun

04/07/2012

Brussel, 4 juli 2012 – Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen (FWO) verwelkomt de wetenschappelijke doorbraak die de onderzoekers van de deeltjesversneller in CERN hebben laten optekenen. De zoektocht naar het Higgs-Boson deeltje zou niet mogelijk zijn geweest zonder de kennis vanuit ons land. Niet alleen hebben Prof. Jorgen D’Hondt (VUB), Prof. Dirk Ryckbosch (UGent) en Prof. P. Van Mechelen (UA) vandaag hun onderzoeks­resultaten vanuit Brussel mogen becommentariëren. Sinds 2005 werken vanuit Vlaanderen al een 70-tal onderzoekers mee aan deze heroïsche ontdekkingstocht naar de fundamenten van onze fysica.

In totaal investeerde de Vlaamse overheid via het FWO circa € 16 miljoen in dit omvangrijke wetenschapsproject. Dit via investeringen binnen het kader van de Big Science-subsidies, het Odysseusprogramma en via de reguliere FWO-mandaten en FWO-projecten.

“Deze doorbraak toont aan dat er voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol is weggelegd. Onderzoekers zijn bezig met de fundamenten van onze kennis en van ons wereldbeeld. Het FWO is blij dat dankzij de Vlaamse bijdrage dit internationale project een zo belangrijke doorbraak heeft kunnen realiseren. Dit bevestigt ons pleidooi dat investeringen in wetenschappelijk onderzoek nodig zijn en de locomotief van innovatie zijn,” aldus Mevr. E. Monard, secretaris-generaal van het FWO.

Minister van Wetenschapsbeleid, Ingrid Lieten, beaamt: “We verleggen met baanbrekend wetenschappelijk onderzoek de grenzen van onze kennis. Voor fundamentele vragen zoals de zoektocht naar het Higgs-boson is internationale samenwerking cruciaal. Ik ben dan ook verheugd dat Vlaamse onderzoekers zo’n belangrijke rol hebben kunnen spelen in deze ontdekking.”

Meer informatie over de CERN-bevindingen:

http://press.web.cern.ch/press/PressReleases/Releases2012/PR17.12E.html

Over het FWO

Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) stimuleert het ontwikkelen van nieuwe grensverleggende kennis in alle wetenschappelijke disciplines. Het FWO financiert excellente onderzoekers en onderzoeksprojecten. Het FWO krijgt financiële steun hoofdzakelijk van de Vlaamse Gemeenschap, maar ook deels van de Federale Overheid en vele bedrijven en stichtingen.