Vlaamse toponderzoekers halen 21 miljoen € Europees onderzoeksgeld binnen

12/09/2012

Brussel, 11 september 2012  – Veertien Vlaamse onderzoekers zijn geselecteerd in de loodzware Europese competitie voor de European Research Council (ERC) Starting Grants. Uit 4741 ingediende voorstellen uit 41 landen worden er 536 toegekend aan toponderzoekers aan het begin van hun carrière. Bij deze editie van de jaarlijkse selecties is het aantal Vlaamse onderzoekers, bijna altijd met FWO-achtergrond, gestegen.

Het ERC kent voor de vijfde maal haar Starting Grants, goed voor een totaalbudget van 800 miljoen euro, toe. Deze loodzware competitie met meer dan 4700 ingediende voorstellen bleek bijzonder positief voor de Vlaamse onderzoekswereld. Deze keer selecteerde de ERC-jury niet minder dan 14 Vlaamse onderzoeksvoorstellen. De beurzen bedragen gemiddeld 1,5 miljoen euro, maar kunnen tot 2 miljoen euro oplopen.

Elisabeth Monard, secretaris-generaal van het FWO: ”Het verheugt ons dat 14 geselecteerde projecten uit Vlaanderen komen en 12 daarvan uit de ‘FWO-stal’. Dit is voor ons een bewijs dat de FWO-aanpak van excellentie een uitstekende uitgangspositie biedt voor goede resultaten in een strenge internationale competitie.”

De geselecteerde Vlaamse onderzoekers zijn werkzaam aan  de KU Leuven (4), aan het VIB (3), aan de UGent (2) en aan de Universiteit Antwerpen (2). De Universiteit Hasselt, het Instituut voor Tropische Geneeskunde (Antwerpen) en het Orpheus Instituut (Gent) krijgen elk 1 ERC Starting Grant. Samen halen zijn voor Vlaanderen ongeveer 21 miljoen euro binnen.

De namen van de Vlaamse onderzoekers die een Starting Grant van het ERC zullen ontvangen:

 • Paulo DE ASSIS, Orpheus Instituut, Social Scienes & Humanities
 • Bouke Catherine DE JONG, Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde, Life Sciences
 • Holger GERHARDT, Vlaams Instituut voor Biotechnologie, Life Sciences
 • Bart LOEYS, Universiteit Antwerpen, Life Sciences
 • Massimiliano MAZZONE, Vlaams Instituut voor Biotechnologie, Life Sciences
 • Johan MEYERS, Katholieke Universiteit Leuven, Physical Sciences and Engineering:
 • Tim NAWROT, Universiteit Hasselt, Life Sciences
 • Korneel RABAEY, Universiteit Gent, Life Sciences
 • Maarten ROEFFAERS, Katholieke Universiteit Leuven, Physical Sciences and Engineering:
 • Anna SABLINA, Vlaams Instituut voor Biotechnologie, Life Sciences
 • Jan VAN BAVEL, Katholieke Universiteit Leuven, Social Scienes & Humanities
 • Dirk VAN HULLE, Universiteit Antwerpen, Social Scienes & Humanities
 • Peter VAN NUFFELEN, Universiteit Gent, Social Scienes & Humanities
 • Hans VAN OOSTERWYCK, Katholieke Universiteit Leuven, Physical Sciences and Engineering

Voor de onderzoekers verbonden aan Vlaamse onthaalinstellingen die omwille van beperkte Europese budgeten net buiten de prijzen gevallen zijn, stelt het FWO ook dit jaar een aantal opvangprojecten in, waarvoor onderzoekers die de strenge Europese evaluatieprocedure hebben overleefd, in aanmerking komen.

Tevens kijkt het FWO vooruit en werd er vandaag een informatiesessie georganiseerd voor de volgende selectieronde van de ERC-starting Grants, in 2013. Meer informatie is terug te vinden op www.fwo.be.

Meer info over de ERC-selectie, zie  http://erc.europa.eu/sites/default/files/press_release/files/press_release_stg2012_results.pdf

 

Over het FWO

Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) stimuleert het ontwikkelen van nieuwe grensverleggende kennis in alle wetenschappelijke disciplines. Het FWO financiert excellente onderzoekers en onderzoeksprojecten. Het FWO krijgt financiële steun hoofdzakelijk van de Vlaamse Gemeenschap, maar ook deels van de Federale Overheid en vele bedrijven en stichtingen.

Over het ERC en de Starting Grants:

De European Research Council is opgestart in 2007 en wil wetenschappellijke excellentie in Europa stimuleren door steun aan de beste en meest creatieve wetenschappers en studenten uit alle disciplines en hen aan te moedigen in de Europese gastinstellingen te werken. De Starting Grants worden jaarlijks toegekend aan jonge toponderzoekers zodat zij een onafhankelijk onderzoek en bijhorend team in Europa kunnen uitbouwen. De beurzen kunnen tot 2 miljoen euro per beurs bedragen.