60ste verjaardag CERN gevierd in Brussel samen met Rolf-Dieter Heuer, Directeur-Generaal CERN Council

18/12/2014 11:39

Brussel, 16 december  2014 – Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen viert vandaag in Brussel de 60ste verjaardag van het internationale kernfysicacentrum CERN. Tijdens een academische zitting, in aanwezigheid van H.M. Koningin Mathilde en van Rolf-Dieter Heuer, directeur-generaal van de CERN Council, is de Belgische bijdrage aan het grensverleggend onderzoek in CERN – de recente Nobelprijs indachtig –voor het voetlicht geplaatst en zijn de toekomstige uitdagingen besproken. Een reizende tentoonstelling geeft een overzicht van de wetenschappelijke verwezenlijkingen van wereldniveau.

België stond in 1954 mee aan de wieg van de Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (CERN). Een rondreizende tentoonstelling heeft de afgelopen maanden alle lidstaten aangedaan en ons land krijgt de eer om de rij af te sluiten. De tentoonstelling is vandaag plechtig geopend in aanwezigheid van H.M. Koningin Mathilde.

In de academische zitting die de tentoonstelling voorafging, zette Belgische topwetenschappers samen met Rolf-Dieter Heuer, Directeur-Generaal van de CERN Council, de merites van de Belgische bijdrage in de verf, alsook de uitdagingen waarvoor het CERN staat na de recente wetenschappelijke bevestiging van het Brout-Englert-Higgs-bosondeeltje.

FWO ondersteunt het wetenschappelijk onderzoek van CERN intensief, zowel via de reguliere mandaat- en projectprogramma’s als via het Big Science programma. Voor Vlaamse onderzoekers is het uniek om in dit internationale trefpunt gebruik te kunnen maken van de uitzonderlijke onderzoeksinfrastructuur. “Het onderzoek dat wij in CERN ondersteunen heeft bovendien een belangrijk katalyserend effect op wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen, en een belangrijke impact op de bedrijfswereld,” bevestigt Elisabeth Monard, secretaris-generaal van het FWO.

Over het FWO

Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) stimuleert het ontwikkelen van nieuwe grensverleggende kennis in alle wetenschappelijke disciplines. Het FWO financiert excellente onderzoekers en onderzoeksprojecten. Het FWO krijgt financiële steun hoofdzakelijk van de Vlaamse Gemeenschap, maar ook deels van de Federale Overheid en vele bedrijven en stichtingen.

Persinformatie

Contactgegevens FWO

CC Strategies

Fonds Wetenschappelijk Onderzoek -  Vlaanderen

Sven Usé

dr.ir. Elisabeth Monard

Fountain Plaza – Belgicastraat 1 - 1930 Zaventem

Egmontstraat 5 - 1000 Brussel

Tel. 02 704 56 90 – mob 0498 51 40 30

Tel. 02-512 91 10 - fax: 02-512 58 90

suse@ccstrategies.be

post@fwo.be