FWO-jaarboek 2013 blikt terug én vooruit op publicatiedruk

08/05/2014 10:18

Brussel, 7 mei 2014–Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen heeft naar jaarlijkse gewoonte haar jaarboek gepubliceerd. In 2013 kende het FWO voor 226 miljoen euro fondsen toe aan 855 aspiranten, 766 postdoctorale onderzoekers en 1285 onderzoeksprojecten in Vlaanderen. Maar even belangrijk is de thematiek van het jaarboek. Omdat publicatiedruk in 2013 een bijzonder actueel onderwerp was, koos het FWO ervoor om dit thema diepgaand toe te lichten. Aan de hand van drie dubbelinterviews komen verschillende betrokkenen aan het woord: jonge onderzoekers Violet Soen en Tina Kyndt, gevestigde wetenschappers Jean PaulVan Bendegem en Anne-Marie Van Der Linden en FWO voorzitter en -secretaris-generaal rector Anne De Paepe en Elisabeth Monard.

In 2013 werd in de media verschillende malen over publicatiedruk bericht. Opiniemakers kropen in hun pen om standpunten voor en tegen te formuleren. Het is duidelijk dat het onderwerp de wetenschappelijke wereld, maar ook de politiek, de onderwijswereld en het grote publiek bezig hield en houdt.

Daarom heeft het FWO dit onderwerp diepgaand toegelicht in haar jongste jaarboek. Verschillende stemmen uit het debat komen er aan het woord:  onderzoekers, experts en verantwoordelijken van het FWO. “Wij zien dit niet als een conclusie, maar als een bijdrage aan het debat”, zegt Elisabeth Monard, secretaris-generaal van het FWO. “Het probleem zal ook niet op 1-2-3 opgelost zijn. Maar met deze dubbelinterviews willen we aantonen dat het FWO de discussie niet uit de weg wil gaan en een aantal aanzetten tot oplossing wilt voordragen.” In die dubbelinterviews komen onder meer de rol van de media, de invloed van slaagpercentages, de spanning tussen financiering en publicatiedruk, de impact op de universiteiten, de invloed op het ratrace-leven van de onderzoeker, … aan bod. Ook worden er een aantal suggesties gedaan die – op Vlaams en internationaal vlak – zouden kunnen bijdragen voor een beter publicatieklimaat in de toekomst. “Boeiende lectuur… en voer voor discussie,” besluit Elisabeth Monard. “In het najaar brengen wij trouwens de onderzoekswereld uit Vlaanderen samen om de thematiek verder te bespreken.”