Nieuwe onderzoeksprojecten tussen Vlaanderen en Zuid-Afrika goedgekeurd

10/03/2014 09:05

Brussel, 10 maart 2014.  Vandaag stelden het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO)  en de National Research Foundation (NRF) van Zuid-Afrika de nieuwe goedgekeurde wederzijdse onderzoeksprojecten voor tijdens een plechtigheid op de Zuid-Afrikaanse Ambassade in Brussel. Dit gebeurde in aanwezigheid van minister van Innovatie Ingrid Lieten, haar Zuid-Afrikaanse evenknie Derek Hanekom (minister van Wetenschap en Technologie), en de Vlaamse en Zuid-Afrikaanse promotoren van de projecten die in december jongstleden werden opgestart.    

Het is  de tweede keer dat het FWO en het NRF wetenschappelijke samenwerking tussen Vlaanderen en Zuid-Afrika een extra impuls geven door de financiering van gezamenlijke onderzoeksprojecten. Net als in 2010 werden ook na de recente oproep in totaal zes projecten geselecteerd, samen goed voor een  investering van 1.263.230 euro gespreid over de komende drie jaar.

Beide agentschappen werken zoveel mogelijk bottom-up  en laten de keuze van onderwerpen aan de onderzoekers over. Dat leverde ook deze keer weer een waaier aan disciplines op, met onderzoek naar de rol van inheemse maskers en beeldende kunsten in de verwerking van het Apartheidstrauma, de boekhouding van NGO’s of de ontwikkeling van een nieuwe Germanium-Tin-legering. Maar ook binnen het kankeronderzoek kunnen Vlaamse en Zuid-Afrikaanse wetenschappers elkaar versterken, zoals blijkt uit de studies naar een nieuwe therapie voor leverkanker, de heilzame effecten van inheemse planten op bepaalde kankercellen en de ontrafeling van het kankergenoom.

Zowel het FWO als het NRF zijn uitermate enthousiast over deze projecten en overtuigd van hun belang. “Deze samenwerking leverde eerder al zeer interessante en grensoverschrijdende onderzoeksresultaten op. Onze relatie met de Zuid-Afrikaanse Research Foundation is uiterst aangenaam en loopt bijzonder goed. Het  aantal aanvragen binnen deze overeenkomst ligt trouwens opmerkelijker hoger dan bij andere akkoorden”, aldus Elisabeth Monard (secretaris-generaal van het FWO).  

Minister Lieten: “Vanaf de start van onze samenwerking in 2010 kunnen we terugblikken op een succesvolle samenwerking. Wetenschap en innovatie mogen niet los staan van de maatschappij. Zij moeten kunnen bijdragen tot het formuleren en ontwikkelen van oplossingen voor noden waar deze maatschappij voor staat. Deze uitdagingen zijn niet enkel lokaal, maar vaak mondiaal. Ziektes zoals kanker of de impact van klimaatverandering stoppen niet aan nationale grenzen. Daarom is internationale samenwerking zo belangrijk. Als je grootse voorbeelden van innovatie wil zien, dan moet je net gaan kijken in opkomende economieën zoals Zuid-Afrika. Hoe mensen mekaar daar vinden om gezamenlijk problemen aan te pakken op vernieuwende manieren, daar kan Vlaanderen nog veel van opsteken. De nauwe samenwerking tussen onze wetenschappers, ook op vlak van fundamenteel onderzoek, legt de basis voor toekomstige doorbraken.