[PEGASUS]²: 14.6 miljoen euro naar FWO-onderzoeksprogramma voor internationale mobiliteit

24/09/2015 14:49

Brussel, 24 september 2015 – Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) heeft het internationale mobiliteitsprogramma [PEGASUS]² officieel gelanceerd. In totaal wordt hiervoor 14,6 miljoen euro vrij gemaakt, waarvan er 6,4 miljoen van het Europese COFUND Marie Curie- Skłodowska Actions Programma[1]. Met zowel inkomende als uitgaande postdoctorale mandaten kunnen beloftevolle Vlaamse en buitenlandse wetenschappers de internationale dimensie van hun onderzoek versterken. Tussen 2015 en 2020  zullen in totaal 60 wetenschappers  de mogelijkheid krijgen om via dit programma internationale onderzoekservaring op te doen.

Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen zet al langer in op internationale mobiliteit, met tijdelijke buitenlandse verblijven en internationale samenwerkingsprojecten . Internationalisering en globalisering winnen immers steeds meer aan belang binnen de wetenschap en zorgen voor versnelling in de ontwikkeling van Vlaanderen en Europa als een kennismaatschappij.

In dat kader heeft het FWO vandaag [Pegasus]²,giving wings to your career, officieel geopend. Het programma, dat verwijst naar de mythologische kracht van het gevleugelde paard Pegasus, haalt enerzijds excellente onderzoekers van buitenlandse universiteiten voor 3 jaar naar Vlaanderen om zo de kennispositie van Vlaanderen te versterken. Anderzijds kunnen onderzoekers vanuit Vlaanderen 2 jaar aan een buitenlandse onderzoeksinstelling doorbrengen om vervolgens de opgedane expertise en kennis in Vlaanderen te verankeren tijdens een derde terugkeerjaar.

“Het is dus werkelijk wetenschappelijk tweerichtingsverkeer. Wij zijn er van overtuigd dat de goede omkadering en randvoorwaarden van het [PEGASUS]² programma de beste onderzoekers zal aantrekken. Dit verhoogt de kennisverwerving in Vlaanderen en zet onze regio, nog sterker op de wetenschappelijke kaart,” aldus Elisabeth Monard, secretaris-generaal van het FWO.

Het programma, goed voor de financiering van 60 postdoctorale onderzoekers verspreid over 5 jaar, wordt mogelijk gemaakt dankzij 6,4 miljoen euro van het Europese wetenschapsprogramma COFUND Marie Curie- Skłodowska Actions,  Het FWO investeert zelf ook 8,2miljoen euro in [PEGASUS]², fondsen die komen uit de reguliere steun van voornamelijk de Vlaamse Regering.

Vanaf vandaag kunnen binnen-en buitenlandse onderzoekers meer informatie betreffende dit programma hier terugvinden.[1]

 

Dit project heeft financiering ontvangen van het European Union’s Horizon 2020 research and innovation programma onder de Marie Skłodowska-Curie grant overeenkomst No 665501.