FWO Excellentieprijzen uitgereikt

01/12/2015 14:01

Brussel, 30 november 2015 – Vanochtend hebben de vijf laureaten van de FWO-Excellentieprijzen hun prijs in ontvangst genomen. Dit gebeurde tijdens een plechtige ceremonie in de Brusselse Bozar in aanwezigheid van Z.M. Koning Filip. Om de vijf jaar bekroont een internationale jury vooraanstaande wetenschappers met een bedrag van 100.000 euro voor hun onderzoekscarrière. Deze prijzen worden beschouwd als de ‘Vlaamse Nobelprijzen’.

De prestigieuze FWO-Excellentieprijzen worden toegekend in de vijf grote wetenschaps­domeinen. Onderzoekers kunnen zich niet zelf kandidaat stellen, maar worden voorgedragen door collega’s uit binnen- of buitenland. Een onafhankelijke jury van internationale topwetenschappers onderzoekt de voordrachten en selecteert per domein één laureaat. De prijzen zijn genoemd naar voormalige wetenschappers die hun werk en inzet voor de wetenschap met een legaat wilden laten voorleven.

  • Prof. Gustaaf Van Tendeloo (65 jaar) (Universiteit Antwerpen): laureaat voor de Excellentieprijs dr. De Leeuw-Damry-Bourlart 2015 in de Exacte Wetenschappen.
  • Prof. Luc Van Gool (56 jaar) (KU Leuven): laureaat voor de Excellentieprijs dr. De Leeuw-Damry-Bourlart 2015 in de Toegepaste Wetenschappen.
  • Prof. Peter Vandenabeele (54 jaar) (UGent): laureaat voor de Excellentieprijs Joseph Maisin 2015 in de Fundamentele Biomedische Wetenschappen.
  • Prof. Greet Van den Berghe (55 jaar) (KU Leuven): laureaat voor de Excellentieprijs Joseph Maisin 2015 in de Klinische Biomedische Wetenschappen.
  • Prof. Marc Leman (56 jaar) (UGent): laureaat voor de Excellentieprijs Ernest John Solvay 2015 in de Taal-, Cultuur- en Maatschappijwetenschappen.

De plechtige uitreiking van deze prijzen had plaats in de Henry LeBoeuf zaal (Bozar), samen met de uitreiking van de “Prix quinquennaux du F.R.S.-FNRS”. De laureaten kregen, naast de geldprijs, een uniek kunstwerk dat speciaal voor deze gelegenheid werd ontworpen.