Jurgen Tack wordt nieuwe secretaris-generaal van het FWO

16/09/2015 16:19

Brussel, 17 september 2015. Op 1 november 2015 wordt Jurgen Tack de nieuwe secretaris-generaal van het FWO. Hij volgt daarmee Elisabeth Monard op die, na 10 jaar aan het hoofd van het FWO, met pensioen vertrekt. Jurgen Tack, zelf een voormalig FWO-mandataris, leidde meer dan 8 jaar het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.

De heer Tack (48), getrouwd en drie kinderen, is doctor in de wetenschappen (VUB, 1997) en houder van een MBA (Vlerick, 2011). Bij het begin van zijn loopbaan kon hij als bioloog, dankzij het FWO, pre- en postdoctoraal onderzoek doen, over de chemische communicatie bij oesters, wat in de jaren 90 leidde tot een succesvolle spin-off in Oost-Afrika. Tussen 2000 en 2007 werkte hij aan stimulansen voor internationale onderzoeksfinanciering bij het Belgisch Biodiversiteitplatform. Sinds 2007 is hij administrateur-generaal bij de Vlaamse wetenschappelijke instelling Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), waar hij een team leidt van 250 personen.

Na een uitgebreide rekrutering-, selectie- en assessmentsprocedure door een commissie van vaste en onafhankelijke FWO-bestuurders, werd de heer Tack weerhouden uit een shortlist van 6 kandidaten. Zijn brede onderzoekervaring, maar ook zijn ruime managementervaring in wetenschappelijk onderzoek en onderzoeksbeleid waren van doorslaggevend belang in de keuze van de heer Tack. Hij zal op 1 november 2015 het mandaat van secretaris-generaal van het FWO voor minimum 6 jaar opnemen. Grote uitdaging wordt het integreren van een aantal IWT-programma’s en de Herculesprogramma’s in het vernieuwde FWO.

Tegelijk betekent de aanstelling van de heer Tack het afscheid van Elisabeth Monard. Onder haar leiding van de afgelopen 10 jaar heeft het FWO een belangrijke evolutie doorgemaakt naar een moderne administratie die het voortouw neemt in digitalisering, klantvriendelijkheid, bestuursefficiëntie en corporate governance. Zij was de drijvende kracht achter de omvorming van de FWO-evaluatieprocedures, conform de Europese best practices. Zo heeft zij het FWO als vlaggenschip van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek op de Vlaamse, Belgische en Europese kaart geplaatst.

“Ik ben zeer vereerd met deze nieuwe uitdaging,” zei Jurgen Tack in een reactie, “het fundamenteel wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen behoort tot een van de beste en meest excellente in de wereld. Mijn voorgangster heeft het tot de locomotief van het Vlaamse innovatietraject gemaakt, een traject dat ik zeker verder wil zetten.”