L’OREAL-UNESCO For Women in Science: Drie jonge wetenschapsters beloond met Belgische beurzen 2015

25/09/2015 15:46

Brussel, 25 september 2015 – Gisterenvond werden drie jonge wetenschapsters beloond met de Belgische L’Oréal-UNESCO For Women in Science Beurzen. Het is reeds de vijfde keer dat deze beurzen ten bedrage van 60.000€ gespreid over twee jaar worden toegewezen, en dat onder toezicht van het FWO en het F.R.S.- FNRS. De beurzen zullen deze drie beloftevolle jonge vrouwen in staat stellen hun doctoraat en hun onderzoek verder te zetten. Een gebaar dat des te meer betekenis krijgt wetende dat de L’Oréal Foundation recentelijk een studie uitbracht – uitgevoerd bij meer dan 5.000 Europeanen - die inzicht tracht te bieden in de redenen van de nog steeds schrijnende onderrepresentatie van de vrouw binnen de wetenschappelijke gemeenschap. Deze wetenschappelijke studie bevestigt het stigma rond vrouwen binnen de wetenschappelijke wereld en bewijst dat deze problematiek onderschat wordt in de publieke opinie.  

Deze drie Belgische laureaten zijn, samen met de 2250 winnaressen die de afgelopen 18 jaar op internationaal niveau werden beloond door dit programma, het levende bewijs dat sommige vrouwen zich niet laten afschrikken door de vele obstakels en vooroordelen waar ze tijdens het nastreven van hun carrière mee geconfronteerd kunnen worden.

De jury werd voorgezeten door Professor Christine Van Broeckhoven, Laureate voor de Europese L’Oréal - UNESCO Prijs in het jaar 2006. De overige juryleden zijn vooraanstaande wetenschappelijke figuren die de Nationale Commissies UNESCO, het FWO, het F.R.S. – F.N.R.S. vertegenwoordigen en de Scientific Director van L’Oréal Belgilux.  

Hun keuze is dit jaar gevallen op de volgende drie opmerkelijke jonge vrouwen :

An Beckers

Doctoraatsonderzoekster in de «  Neural Circuit Development & Regeneration » onderzoeksgroep.

Katholieke Universiteit Leuven

An hoopt de processen die de neuronen regeneratie van het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) bij zebravissen beter te begrijpen. Haar doelstelling is om patiënten te helpen die hersenschade hebben opgelopen.

 

Noémie Deneyer

Doctoraatsonderzoekster aan het « Institute of Life Sciences »

Université Catholique de Louvain

Noémie wil zich verdiepen in het Hoxa2 gen, dat vooral betrokken is bij de vorming van bepaalde beenderen in het gezicht en in de ontwikkeling de hersenbasis om zo meer te weten te komen over de embryogenese van de mens.

 

Xenia Geeraerts

Doctoraatsonderzoekster in het Laboratorium Cellulaire Immunologie

Vrije Universiteit Brussel

Xenia bestudeert de regulering van tumor-geassocieerde macrofagen, die immuuncellen bevatten die hetzij pro- of anti tumoraal kunnen zijn. Xenia heeft zichzelf uitgedaagd om (aan de hand van protumorale cellen) nieuwe therapieën te ontwikkelen om kanker te bestrijden.  

 

Over de Belgische Beurzen

De Belgische Beurzen L’Oréal-UNESCO For Women in Science, die uitgereikt worden onder toezicht van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen (FWO) en het Fonds de la Recherche Scientifique-FNRS in samenwerking met de Vlaamse UNESCO Commissie en de Commission belge francophone et germanophone pour l’UNESCO, vormen het nationale luik van het programma For Women in Science. Sinds hun oprichting in 2007 belonen de Belgische Beurzen om de twee jaar drie jonge vrouwen voor de uitmuntendheid van hun werk, hun moed en hun inzet binnen het domein van het wetenschappelijk onderzoek. Deze beurzen ter waarde van 60.000 € verspreid over twee jaar geven jonge vrouwen de kans om aan een doctoraat te beginnen.

Over de L’Oréal Foundation

Begeleiden. Waarderen. Overbrengen. Ondersteunen. Percepties veranderen. Dat zijn de belangrijke inspiratiebronnen van de L’Oréal Foundation om betrokken te zijn bij vrouwen over de hele wereld.  En met behulp van Wetenschap & Schoonheid kan de L’Oréal Foundation al die vrouwen die zij begeleidt, zich laten ontplooien door middel van diverse missies rond deze twee sterke thema's. Met de actie For Women in Science, wekt de L’Oréal Foundation wetenschappelijke interesse bij jonge meiden vanaf de middelbare school, stimuleert zij wetenschappelijk onderzoek door vrouwen en beloont ze de allerbesten in een vakgebied waarin vrouwen nog veel talrijker zouden moeten zijn. Schoonheid is belangrijk om jezelf beter te voelen en er beter uit te zien en dat kan met behulp van verzorgings- en welzijnsproducten die, zowel medisch als sociaal, vrouwen die getroffen zijn door een ziekte, door onzekerheid of isolement, hun zelfvertrouwen terug kunnen geven, zich weer vrouwelijk kunnen laten voelen en ze weer vechtlust geven om verder te leven. Het omvat ook acties waardoor vrouwen naar de toekomst kunnen kijken, dankzij opleidingsprogramma's voor beroepen op het gebied van schoonheid.

Over UNESCO

Sinds haar oprichting in 1945 heeft de UNESCO de ontwikkeling van de wetenschappelijke wereld als hefboom voor duurzame & vreedzame ontwikkeling van de mensheid nagestreefd. Vandaag richt de UNESCO zich op beleid- en capaciteitsopbouw in de wetenschap, technologie en wetenschappelijk onderwijs, het duurzame beheer van zoetwater, oceanische en aardse hulpbronnen, en de bescherming van de biodiversiteit en klimaatverandering. De organisatie zet zich in voor de uitbanning van alle vormen van discriminatie en de bevordering van gendergelijkheid , met name op het gebied van wetenschappelijk onderzoek.