Laureaten FWO-Excellentieprijzen 2015 zijn bekend

30/06/2015 09:53

Brussel, 1 juli 2015 – De Raad van Bestuur van het FWO heeft de vijf laureaten van de FWO-Excellentieprijzen bekend gemaakt. Om de vijf jaar bekroont een internationale jury vooraanstaande wetenschappers met een bedrag van 100.000 euro voor hun onderzoekscarrière. Deze prijzen worden beschouwd als de ‘Vlaamse Nobelprijzen’.

De prestigieuze FWO-Excellentieprijzen worden toegekend in de vijf grote wetenschaps­domeinen. Onderzoekers kunnen zich niet zelf kandidaat stellen, maar worden voorgedragen door collega’s uit binnen- of buitenland. Een onafhankelijke jury van internationale topwetenschappers onderzoekt de voordrachten en selecteert per domein één laureaat. De prijzen zijn genoemd naar voormalige wetenschappers die hun werk en inzet voor de wetenschap met een legaat wilden laten voorleven.

De plechtige uitreiking van deze prijzen zal plaats vinden in de Henry LeBoeuf zaal (Bozar) op 30 november 2015 in Brussel, samen met de uitreiking van de “Prix quinquennaux du F.R.S.-FNRS”. De laureaat ontvangt een geldprijs, samen met een uniek kunstwerk dat speciaal voor deze gelegenheid werd ontworpen.