Raad van Bestuur FWO volledig samengesteld

30/05/2016 14:08

Vlaams minister van Economie, Wetenschap en Innovatie Philippe Muyters heeft aan de regering vier namen voorgesteld voor de onafhankelijke bestuurders van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Samen met de voorzitter, de zeven overige bestuurders uit de academische wereld en deze 4 onafhankelijken is de raad nu voltallig en klaar om de strategie van de instelling verder vorm te geven.

Met de benoeming van An Michiels (Bayer Crop Science), An Van de Vel (Umicore), Ludo Lauwers (Janssen) en Josephus van Sas (Nokia Bell Labs) als onafhankelijke bestuurders vanuit het bedrijfsleven is de Raad van Bestuur van het FWO volledig samengesteld. De vier werden geselecteerd uit een groep van een vijftigtal kandidaten. Vlaams minister Muyters: “We willen de band tussen het wetenschappelijk onderzoek en de bedrijfswereld versterken, zonder in te boeten op de kracht van het meer fundamenteel onderzoek. We kozen voor deze vier mensen omdat ze vanuit hun rol in het bedrijfsleven de waarde van excellent onderzoek perfect kunnen inschatten. Allemaal zijn ze goed vertrouwd met de typische kenmerken van de Vlaamse innovatiewereld, en komen ze uit een zeer internationale context. Het zijn mensen met visie en een hart voor zowel excellent onderzoek als ondernemen.”

Een van de eerste taken van de vernieuwde Raad van Bestuur is het opstellen van een profiel voor de selectie van een nieuwe secretaris-generaal en de hervorming van de procedures en de interne besluitvorming. Minister Muyters: “Met deze onafhankelijke bestuurders versterken we de bestuurskracht van het FWO. Dat is belangrijk om op een grondige en ernstige manier werk te kunnen maken van de nodige hervorming van de procedures en van de interne besluitvorming.”